Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Εντός των τειχών ο κορωνοϊός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός των τειχών ο κορωνοϊός

Ασφυκτικές πιέσεις και προς την Ελλάδα προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έχει εξαπλωθεί σε 86 χώρες πλήττοντας περισσότερους από 100.000 ασθενείς και επιφέροντας 4.000 θανάτους.

Στη χώρα μας, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον βέβαιη και αναμενόμενη την επιδημική έξαρση του ιού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 45, ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να ανέβει τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανίχνευσης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από άγνωστη πηγή, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση και πρόληψη της περαιτέρω διασποράς της νόσου. Όπως είπε, τα προληπτικά μέτρα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης που προτείνει ο ΕΟΔΥ, θα μειώσουν την ένταση και την αύξηση των περιπτώσεων της νόσου και θα οδηγήσουν σε επιβράδυνσή της στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του Συστήματος Υγείας.

Επίσης ο Σ. Τσιόδρας έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΟΔΥ και την επιστημονική κοινότητα για την ιχνηλάτηση των περιστατικών που νόσησαν και των επαφών τους. Όπως είπε, έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές του συγκεκριμένου γκρουπ και εργαστηριακός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί, ή συνεχίζεται να γίνεται σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικοεπιδημιολογικά κριτήρια και αναμένονται τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό ότι στο πρώτο τεστ που έγινε, σε φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου που ήταν στο συγκεκριμένο γκρουπ των εκδρομέων, ανακοινώθηκε αργά χθες ότι βρέθηκε αρνητικός, όπως βεβαίως είναι σημαντικό και στα αρνητικά της επιτήρησης ότι ο 66χρονος που πρώτος εκδήλωσε συμπτώματα, νοσηλεύθηκε για δυο ημέρες στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, σε Παθολογική κλινική, διαδίδοντας ενδεχομένως τον ιό μέσα στο νοσοκομείο και σε εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, με αποτέλεσμα ήδη 15 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η διασπορά του ιού που εμφανίστηκε στην Αμαλιάδα κυρίως έγινε γιατί η συγκεκριμένη ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης και δεν αφορούσε στην περιοχή του Ισραήλ το μέτρο ανίχνευσης ή επιτήρησης του νέου ιού. Όπως σημείωσε, το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη δυναμική μετάδοσης του ιού από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες και λόγω της υποδιάγνωσης που παρατηρείται σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας με ανεπαρκή Συστήματα Υγείας αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων της νόσου σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα.

Επεκτείνονται τα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και με βάση τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στην ομάδα των ταξιδιωτών που γύρισαν από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου, παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα μέτρα που αφορούν τους τρεις πληττόμενους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις αθλητικές ομάδες που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές, οι οποίες πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες, αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.

Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείνονται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, περιοχές της Ελλάδας όπως η Αμαλιάδα, σταδιακά περνούν στη φάση 2, όπως την έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, όπου χρειάζεται επαγρύπνηση, όσον αφορά στην αυστηρή προσήλωση στους κανόνες Υγιεινής, στην προστασία των επαγγελματιών υγείας, στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα και στην αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, μέτρο που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες.

Ανεύθυνη η στάση ιεραρχών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτα προληπτικά μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου για τον περιορισμό της τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η στάση μητροπολιτών που καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην σημερινή λειτουργία, αψηφώντας τις απαγορεύσεις μαζικών συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, που, παρά την εύλογη ανησυχία και τη δεδομένη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, απευθύνει κάλεσμα στους πιστούς να γεμίσουν τις εκκλησίες. «Όποιος πιστεύει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που τόνισε ότι «δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία».

Ο σεβασμιότατος είπε πως η θέση της Εκκλησίας στο θέμα είναι διαχρονική: «Εγώ εκφράζω τη θέση τη διαχρονική της πίστεώς μας, δεν εκφράζω κάτι δικό μου ή κάτι προσωπικό. Είναι καθαρά θέμα πίστεως και μεταφυσικής αναγωγής. Η μετοχή στην Θεία Κοινωνία είναι μια πνευματική μετοχή στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Άρα λοιπόν αυτός που μετέχει στην Θεία Κοινωνία, μετέχει στον ίδιον τον Θεόν. Επομένως, είναι δυνατόν από την μετοχή στην Θεία Κοινωνία να προκύψει ψυχοσωματική ασθένεια; Όποιος προσέρχεται στην Θεία Κοινωνία προσέρχεται στον Θεόν, ο οποίος είναι ο κυριεύων ζωής και θανάτου, ο έχων την δύναμιν να θεραπεύει, να προλαμβάνει, να επεμβαίνει θαυματουργικά στην ζωή μας. Δεν χρειάζεται επομένως να κοινωνήσει κάποιος, αν δεν έχει αυτή την πίστη. Η Θεία Κοινωνία είναι ένα γεγονός πίστεως. Αν κάποιος δεν πιστεύει ότι πρόκειται για το Aίμα και το Σώμα του Χριστού, για ποιον λόγο να μεταλάβει; Δεν είναι κάτι μαγικό, δεν είναι κάτι που επιβάλλεται. Είναι κάτι ελεύθερο. Αν πιστεύεις στον Χριστό, θα πιστεύεις ότι αυτό το Σώμα και το Αίμα δεν μπορεί να είναι αιτία ασθένειας και να μεταδίδει ένα μικρόβιο»!

«Εδώ έχουμε και παραδείγματα ιστορικά. Ιερείς οι οποίοι διακονούσαν στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων. Οι ιερείς καταλύουν τα Άγια Μυστήρια μετά, άρα λοιπόν θα έπρεπε να έχουν ασθενήσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όχι μία, εκατομμύρια φορές. Και όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παραδείγματα, στην Σπιναλόγκα, είναι καταγεγραμμένα αυτά τα ιστορικά παραδείγματα, που ο ιερεύς εκεί κέρδισε τους Χανσενικούς από το γεγονός ότι κατέλυε μετά την Θεία Κοινωνία τα Άγια και ουδέποτε είχε ο ίδιος προβληθεί από την λέπρα, αυτή την τόσο τρομακτική ασθένεια του παρελθόντος αιώνος».

Ποιες επαφές θεωρούνται ύποπτες

Πώς ορίζεται και με ποιο τρόπο ανιχνεύεται το κρούσμα κορωνοϊού

Τον ορισμό του κρούσματος κορωνοϊού δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, επισημαίνοντας ότι έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ύποπτο κρούσμα θεωρείται:

* Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

* Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα Covid-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

* Ασθενής με πνευμονία για την οποία έχει προηγουμένως αποκλειστεί άλλη αιτιολογία, βάσει κλινικών ή/και ακτινολογικών κριτηρίων.

* Ασθενής με οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), στο πλαίσιο πιθανής ιογενούς λοίμωξης, χωρίς άλλη προφανή αιτιολογία.

Όπως αναφέρεται, κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιωμένο κρούσμα αποτελεί το άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πώς ορίζεται η «στενή επαφή»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως «στενή επαφή» ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με Covid-19

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με Covid-19 (π.χ. χειραψία)

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με Covid-19

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με Covid-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και για περισσότερο από 15 λεπτά.

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κ.λπ.) σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και για περισσότερο από 15 λεπτά.

* Επαγγελματίας Υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα Υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με Covid-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με Covid-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Σωτηρία: "Λουκέτο" στο ιατρείο διαμέσων νοσημάτων

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και όλοι οι λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή των ευπαθών ομάδων να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες του υπουργείου για την τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής και τον αυτοπεριορισμό τους, την ίδια ώρα που ζητούν από τις ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση λοίμωξης να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό για εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση, οι ασθενείς με διάμεσα νοσήματα, που οι περισσότεροι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, λαμβάνουν τηλεφωνική ειδοποίηση από το ιατρείο διαμέσων νοσημάτων ότι το ιατρείο καταργήθηκε και τα ραντεβού τους που ήταν κλεισμένα τρεις μήνες πριν ακυρώνονται με αποτέλεσμα, οι ασθενείς να βρίσκονται χωρίς εξειδικευμένη φροντίδα.

Σημειώνουμε ότι γι’ αυτή την κατηγορία βαρέως νοσούντων στο ΕΣΥ υπάρχουν δύο ιατρεία διάμεσων νοσημάτων. Το ένα στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, που καταργήθηκε, και το άλλο στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις δημόσιες δομές Υγείας με προσωπικό

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο Σύστημα Υγείας προκαλεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν, την ίδια ώρα που πολλά περιστατικά προσέρχονται στα νοσοκομεία, με ενδείξεις προς διερεύνηση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι «θωρακίζουν» το Σύστημα Υγείας με το άνοιγμα 14 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ που προήλθαν από τη μετακίνηση 26 εργαζόμενων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και με την πρόσληψη με μπλοκάκι για τρεις μήνες 200 εργαζομένων για να στελεχώσουν τα 14 νοσοκομεία αναφοράς, τον ΕΟΔΥ και άλλες δομές.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, χθες η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έπρεπε να προχωρήσουν σε 1.500 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού κάνοντας χρήση των Πινάκων Επικουρικού Προσωπικού που υπήρχαν από το 2018 και μπορούν να προσληφθούν τις επόμενες ημέρες καθώς και 1.500 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, μόλις ολοκληρωθεί η νέα πλατφόρμα μετά τις 15 Μαρτίου.

Η ενίσχυση των δομών με 3.000 επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος Απριλίου θα αποτελέσει μια πραγματική ενίσχυση των δομών υγείας, στα τμήματα ΤΕΠ και στις κλινικές στα νοσοκομεία αναφοράς.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η συνεχιζόμενη αναβολή της έκδοσης της προκήρυξης των 1.350 μόνιμων θέσεων λοιπού προσωπικού που υπόσχεται η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2019 και οι καθυστερήσεις και οι μεθοδεύσεις της προκήρυξης 2Κ/2019 με τις 1.116 θέσεις, που κλείνουν χρόνο, όπως και η μη ολοκλήρωση των 454 μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, είναι ενδεικτικές των προθέσεών της για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL