Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Στην εντατική του Ρίου το ένατο κρούσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην εντατική του Ρίου το ένατο κρούσμα

Συναγερμός για την ανίχνευση των επαφών του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόκειται για Έλληνα 66 ετών, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, ο οποίος, χωρίς να είναι διασωληνωμένος, παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα, που είναι ο τόπος προέλευσης του ασθενή, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς, ενώ μέχρι αργά το βράδυ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίαζε για τη λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε σε εκδρομή με πούλμαν στο Σινά, που μετέφερε 55 επιβάτες από Ηλεία και όμορους νομούς, οι οποίοι θα διερευνηθούν, ενώ μετά την επιστροφή του από την Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα και επισκέφθηκε δύο κλινικές του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα 15 περίπου εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του να τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση για 14 ημέρες.

Νωρίτερα χθες το πρωί ανακοινώθηκε επίσης το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα μέσης ηλικίας, που δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος ανιχνεύθηκε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια ιχνηλάτησης των επαφών του πέμπτου κρούσματος.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο ασθενής βρισκόταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ τώρα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, με την κλινική του εικόνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους, να είναι καλή.

Επίσης από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε χθες ότι εμφάνισε σύμπτωμα το έβδομο κρούσμα, η οικογένεια του οποίου τέθηκε σε αυστηρή κατ’ οίκον απομόνωση.

Να αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ θεωρούν πολύ σημαντικό το ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και ότι τα κρούσματα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι όλα ταξιδιώτες από πληττόμενες περιοχές και οι επαφές τους, οι οποίοι ανιχνεύονται έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση όπως έγινε στη γειτονική Ιταλία.

Ελπίζουν να συνεχιστεί η σωστή ιχνηλάτηση και με την έλευση του καλοκαιριού να μειωθεί η διασπορά του ιού, όπως γίνεται με τα περισσότερα αναπνευστικά νοσήματα, δίνοντας τον χρόνο να αποδεσμευθούν κλίνες του ΕΣΥ εξαιτίας της γρίπης καθώς και παράλληλα για την καλύτερη προετοιμασία του Συστήματος Υγείας.

Περιοδεία στελεχών ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα περιοδεύσει σήμερα κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου στη 1 το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην ανοιχτή συζήτηση γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του νοσοκομείου, στην αίθουσα διδασκαλίας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου με θέμα «Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών». Ομιλητές στην εκδήλωση είναι ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας και ο Τάκης Παντέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ.

Χθες ο Αν. Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλο, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων, το Κέντρο Υγείας Τρικάλων, την ΤΟΜΥ Τρικάλων και το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, όπου συνομίλησαν με εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «η υπονόμευση της δημόσιας περίθαλψης, έτσι όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και την παράλληλη αλλαγή του νομικού καθεστώτος τους, σε συνδυασμό με την κυβερνητική αρρυθμία για αποτελεσματική αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων του Συστήματος Υγείας καθώς και η εγκατάλειψη σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως η ΠΦΥ, μπορούν να απαντηθούν μόνο με τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας».

Αύριο ο Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, τον συντονιστή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Καλαρά και το μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ Τάκη Παντέλη, θα επισκεφθούν το Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με φορείς και συλλογικότητες της περιοχής. Ακολούθως θα επισκεφθούν το νοσοκομείο Καβάλας, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή τους στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην πόλη της Καβάλας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων

Καμία αναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Με αφορμή την ψήφιση την Τρίτη από την ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια Υγεία, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, συνοδευόμενος από μέλη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Σαρωνικού, πραγματοποίησε περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους του Κέντρου.

Συζητώντας με τους επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν με τις δράσεις πρόληψης και αγωγής Υγείας, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που έγινε την προηγούμενη περίοδο για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μη αναπλήρωση των τριών επικουρικών γιατρών που αποχώρησαν (χειρουργός, παθολόγος και γυναικολόγος) όπως επίσης και την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα καθώς λήγουν οι συμβάσεις ακόμα τριών επικουρικών γιατρών (καρδιολόγος, ορθοπεδικός και παθολόγος), με αποτέλεσμα τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός τόνισε ότι στο κομμάτι των επικουρικών γιατρών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει την εύκολη ανανέωση των συμβάσεων ή των αναπληρώσεών τους και ότι η Νέα Δημοκρατία επανέφερε χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από εκεί που μέσα σε 15 μέρες μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες, πλέον η όλη διαδικασία μπορεί να φτάσει και το εξάμηνο.

Επίσης, ο πρώην γραμματέας του υπουργείου στηλίτευσε το γεγονός ότι ακόμα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη 454 μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας της χώρας που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει από τον Ιανουάριο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL