Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Μετά τα τρία κρούσματα του ιού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα / Σχέδιο περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τα τρία κρούσματα του ιού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα / Σχέδιο περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Έκκληση στους πολίτες που έχουν επιστρέψει από περιοχές που παρουσιάστηκαν κρούσματα του Covid-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα, να αυτοπεριοριστούν για 14 ημέρες στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να μην διαδώσουν τον ιό, απευθύνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Στόχος, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ιχνηλατούνται όλες οι επαφές των τριών επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου Covid-19 που έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και με βάση τον αλγόριθμο του υπουργείου Υγείας επιτηρούνται κυρίως οι στενές επαφές προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση.

Τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονται καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για την 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα μας, το παιδί της που επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, όπου και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αττικόν". Πρόκειται για γυναίκα 40 ετών που επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία και ιχνηλατούνται οι επαφές της. Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, όσοι συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όλοι όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας συστήνοντας ψυχραιμία υπογραμμίζει ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθυστέρηση της διασποράς του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι το κλείσιμο για 14 ημέρες του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, όπου είναι μαθητής το παιδί του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της 38χρονης γυναίκας, οι οποίοι και οι δύο νοσηλεύονται καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Επίσης έχει ανακοινωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με την οποία αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, με στόχο την άμεση στελέχωση του πεδίου αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων και τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, το υπουργείο Υγείας προχωρά μέσω ΕΟΔΥ στην πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Η προκήρυξη που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή αφορά συνολικά 200 εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 65 θέσεις ιατρών, 100 θέσεις νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ, 5 θέσεις ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων και 30 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Μέχρι τώρα επίσης έχει ενεργοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Υγείας η αναστολή των αδειών του προσωπικού στους φορείς Υγείας, όπως και η ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα. Όπως εξηγείται η ματαίωση των εκδηλώσεων έγινε μετά την ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 και σύμφωνα με την πρακτική άλλων χωρών, που έκαναν το ίδιο στη Βενετία, τη Νίκαια καθώς και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.

Στο σκεπτικό της εισήγησης τέθηκαν δύο βασικές παράμετροι, ο αυξημένος συγχρωτισμός σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων, και η προστασία του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ απευθύνουν έκκληση στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα κ.ά.) να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επιστήμονες στους κανόνες υγιεινής και συγκεκριμένα στο να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας.

ΟΕΝΓΕ: Χρειάζεται στελέχωση και εξοπλισμός των δημόσιων μονάδων Υγείας

«Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορωνοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

"Για ποια επάρκεια σε προσωπικό και υλικά των κέντρων αναφοράς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας" αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, «όταν προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις με τρίμηνη σύμβαση γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390, δηλαδή διπλάσιες από τον αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το σύνολο των κέντρων αναφοράς».

Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Πέτσα

Τα μέλη της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζουν απαράδεκτες, ρατσιστικές και επικίνδυνες τις προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, σύμφωνα με τις οποίες πρόληψη για τον κορωνοϊό σημαίνει φυλάκιση των προσφύγων σε κλειστές δομές. Όπως αναφέρουν, λίγες ώρες μετά από αυτές τις ρατσιστικές δηλώσεις, αποδείχτηκε πως η νόσος μπήκε στη χώρα όχι από κάποιους πρόσφυγες αλλά από Έλληνες που επέστρεψαν μετά από ολιγοήμερο ταξίδι στην Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL