Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αυξήσεις και ελλείψεις στα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις και ελλείψεις στα φάρμακα

"Οι ελλείψεις των φαρμάκων στην χώρα έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς "το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο". Παράλληλα, ο ΕΟΦ αύξησε τις τιμές σε τουλάχιστον 250 μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Τις τελευταίες μέρες πλήθος καταγγελιών έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τους αρμόδιους φορείς να ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας. Ωστόσο για τις ελλείψεις εκατοντάδων φαρμάκων από την ελληνική αγορά, σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποδίδει τις καταγγελίες στο παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και ασθενείς και γιατρούς «σε απόγνωση» λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία, κάνει λόγο και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), μετά από σωρεία παραπόνων που έχει δεχθεί από ασθενείς.

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ.

Στο ίδιο ύφος και ο ΦΣΑ, ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας κάνει λόγο για μία κατάσταση η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προειδοποιώντας «για την υγεία των πολιτών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών.

Κλείνοντας προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, όπου σύμφωναμε τις νέες ενδεικτικές τιμές που υπολόγισε ο ΕΟΦ, περίπου 4 στα 10 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα έχουν αύξηση της ενδεικτικής τιμής. Ο πολίτης βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή αυτή καθώς δεν αναγράφεται στο κουτάκι του φαρμάκου. Όμως η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο κατάλογο δίνει το δικαίωμα για νέα αύξηση και στην τιμή πώλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL