Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα των εξαρτήσεων εξέφρασε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τον διορισμό του κ. Αθανάσιου Θεοχάρη στη θέση του προέδρου στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, τονίζοντας ότι οφειλή της νέας διοίκησης είναι να στηρίξει και να ενισχύσει την πορεία εξυγίανσης και λειτουργικής-θεραπευτικής αναβάθμισης του Οργανισμού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για έλλειμμα σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι μήνες διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το μοναδικό, όπως είπε, δείγμα γραφής της για τον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων είναι η αυθαίρετη και αυταρχική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ.

Αιτιολογώντας το παρών του κόμματος κατά τη διαδικασία ορισμού του νέου προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ο Αν. Ξανθός δήλωσε εξαρχής ότι υπάρχει καλή εικόνα για τον κ. Θεοχάρη καθώς υπήρξε συνεργασία την προηγούμενη περίοδο, απ’ όπου αξιολογήθηκε θετικά.

Ο κ. Θεοχάρης παρέμεινε στη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Δρομοκαΐτειου ενώ τον τελευταίο καιρό, μετά την αποχώρηση της διοικήτριας του ΨΝΑ, ήταν ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων και άρα έχει επιβεβαιωμένη εμπειρία στον χώρο της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι η με το παρών εκφρασμένη επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τόσο την επάρκεια και τη συγκρότηση του κυρίου Θεοχάρη αλλά τη συνολική γραμμή του υπουργείου και την πολιτική του στον τομέα των εξαρτήσεων, την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν γνωρίζουμε.

Αντιπαραβάλλοντας τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη διοίκηση του φορέα ήταν να μπουν στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου δύο στελέχη του οργανισμού, ο διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων κ. Καφετζόπουλος, που είναι αναπληρωτής καθηγητής ΑΕΙ Ψυχιατρικής, και επίσης ένας ψυχίατρος, ο κύριος Φωτόπουλος, στέλεχος και επιστημονικά υπεύθυνος περιφερειακής μονάδας του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι, μαζί με ένα διοικητικό συμβούλιο που είχε πλαισιωθεί με ανθρώπους με συνάφεια και ειδική γνώση του πεδίου των εξαρτήσεων, αποτελούμενο από καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικούς στον τομέα των εξαρτήσεων, παρήγαγαν, σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό, πολύ καλό έργο.

Έτσι, ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχάρης αναλαμβάνει να διοικήσει έναν οργανισμό ο οποίος μέσα στα χρόνια της κρίσης όχι απλώς κατάφερε να διασφαλίσει την επιβίωσή του αλλά στηρίχτηκε και αναβαθμίστηκε επιστημονικά, διοικητικά και λειτουργικά.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Υγείας επεσήμανε την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ με 5 εκατομμύρια παραπάνω, διαμορφώνοντάς τον από 21, που ήταν, στα 26 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, υπήρξαν προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου καθώς και ενίσχυση του οργανισμού με προσωπικό μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Αυτή η σημαντική ένεση ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό, επέτρεψε να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία του φορέα, να ανοίξει νέες δομές στην περιφέρεια και στο κέντρο και να υλοποιήσει δύο πολύ κρίσιμες παρεμβάσεις, που αφορούν τις μονάδες άμεσης πρόσβασης και τις μονάδες εντατικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι οποίες συνέβαλαν στο να μηδενιστεί, επίσης για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΟΚΑΝΑ, η λίστα αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης.

Ο Αν. Ξανθός υπενθύμισε ότι περισσότερα από 2.500 άτομα περίμεναν πάνω από δυο χρόνια για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο μηδενισμός της λίστας αναμονής είναι ένα σημαντικό βήμα στην πρόσβαση των ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα καταρχήν μείωσης της βλάβης, υποκατάστασης και σταδιακής απεξάρτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL