Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: / Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Ομιχλώδες τοπίο στα νοσοκομεία μέχρι την παρουσίαση των ΣΔΙΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: / Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Ομιχλώδες τοπίο στα νοσοκομεία μέχρι την παρουσίαση των ΣΔΙΤ

Συνάντηση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ατζέντα συζήτησης τα σοβαρά ζητήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας και δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους ζητούν τα μέλη του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών τονίζοντας ότι, έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη, καθώς κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Τα μέλη του Μετώπου κάνουν λόγο για ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί και συντηρείται με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται, για νέο Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας, για αξιολογήσεις τμημάτων, επιθεωρήσεις και ελέγχους στα νοσοκομεία, για νέο σύστημα προμηθειών.

Ο λόγος σύμφωνα με τα μέλη του Μετώπου είναι για να ροκανίζεται ο χρόνος και ν’ ανατείλει ο ήλιος του νεοφιλελευθερισμού με τις λαμπρές ακτίνες των ΣΔΙΤ, των καλών εργολάβων, των μη μόνιμων θέσεων εργασίας και τον δανεικό τεχνολογικό εξοπλισμό, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Καθυστερούν οι προσλήψεις

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Χαμένες στην ομίχλη φαίνεται πως είναι οι 920 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, που η προκήρυξή τους καθυστερεί, παρ’ όλες τις εξαγγελίες εδώ και έξι μήνες, ενώ οι νέοι γιατροί της χώρας εξακολουθούν να φεύγουν στο εξωτερικό. Μόλις ξεπροβάλλουν από την ομίχλη οι διορισμοί γιατρών στα ΤΕΠ, μετά τις αστήρικτες εδώ και έξι μήνες αιτιάσεις του υφυπουργού Υγείας που οδήγησαν στην αναπομπή τους.

Χαμένες στην ομίχλη και οι διαδικασίες συνέχισης των κρίσεων για ήδη προκηρυγμένες θέσεις γιατρών ΕΣΥ από προηγούμενες προκηρύξεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και η επαναπροκήρυξη θέσεων ΤΕΠ που βγήκαν άγονες από την προηγούμενη προκήρυξη.

Χαμένη στην ομίχλη η πλήρης αποπληρωμή των περικομμένων πρόσθετων εφημεριών που οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αναγκάζονται να κάνουν λόγω της υποστελέχωσης, καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες διαφόρων ΥΠΕ προβάλλουν διαδικαστικά προβλήματα, ενώ από τον Νοέμβριο δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση κάλυψης των υπερβάσεων του 9% ανά ΥΠΕ.

Χαμένη στην ομίχλη εξακολουθεί να βρίσκεται και από τη νέα κυβέρνηση η αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2012, παρά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ δημιουργούνται ήδη οικονομικές απαιτήσεις αναδρομικών για δύο χρόνια, με ορίζοντα ατέρμονων δικαστικών διεκδικήσεων.

Χαμένες στην ομίχλη οι 1.300 θέσεις προσωπικού που η προκήρυξή τους παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου, όπως και η αναγγελία προκήρυξης 2.000 θέσεων νοσηλευτών διά στόματος πρωθυπουργού.

Έως πότε νομίζει ο κ. Κικίλιας πως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα έχουν το κουράγιο να εργάζονται φιλότιμα για να λειτουργούν αξιοπρεπώς τα νοσοκομεία, ενώ η πολιτική ηγεσία θα παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους και τζόγο με τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ρωτούν τα μέλη του Μετώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL