Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, η απάντηση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, η απάντηση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Το «πιλοτικό» πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, στηλιτεύει με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ και η ακύρωση της προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο και αξιόπιστο θα βρει απέναντι τους έντιμους υγειονομικούς και την κοινωνική πλειονότητα των πολιτών.

Καταρχάς είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι την ανακοίνωση του προγράμματος δεν την κάνει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σημειώνει ο Αν. Ξανθός ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή ως μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες Υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση των ΣΔΙΤ είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, αλλά και επειδή καταλαβαίνει πολύ καλά, όπως είπε, ότι είναι μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Αν. Ξανθός, σχολιάζοντας τη στάση του Κ. Μητσοτάκη κατά την ανακοίνωση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και τη φράση του κοιτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε», ανέφερε ότι προφανώς το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα και η «ανατριχίλα» δεν θα αφορά την αντιπολίτευση (που υποτίθεται ότι έχει "ιδεοληψίες" με τον κρατικό τομέα της Υγείας), αλλά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την κοινωνική πλειονότητα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά στην εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία «ζωτικού χώρου» κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η απάντηση σ' αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Η «γραμμή» των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ, την ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο, ανέφερε σημειώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας, η μεγάλη κοινωνική τομή της Μεταπολίτευσης, εξακολουθεί να έχει ηγεμονική κοινωνική επιρροή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια ότι είναι ο «θεματοφύλακας» της δωρεάν και δημόσιας Υγείας, ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι «θεματοφύλακας» δεν είναι ο υπουργός Υγείας, όπως επαίρεται, αλλά οι έντιμοι και αφοσιωμένοι υγειονομικοί, η κοινωνία των πολιτών, οι σύλλογοι των ασθενών, οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL