Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Ο προϋπολογισμός του 2020 για την Υγεία, ο οποίος έρχεται για συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, είναι ένας προϋπολογισμός συμβατός με τη συνολική νεοφιλελεύθερη λογική της Ν.Δ., δηλαδή της εισοδηματικής αναδιανομής υπέρ των λίγων και ισχυρών, της υποχώρησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της περιστολής του κοινωνικού κράτους, αρχής γενομένης από τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία είναι η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στην Υγεία αποτυπώνουν έναν συνδυασμό πολιτικού αυταρχισμού και σκληρού πελατειακού κράτους (βλ. ΚΕΘΕΑ, διοικητές νοσοκομείων), νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών (ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιγμα του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά), ξενοφοβικής και ρατσιστικής γραμμής υγειονομικά (ακάλυπτοι πρόσφυγες - αιτούντες άσυλο λόγω μη χορήγησης ΑΜΚΑ με το αιτιολογικό «δεν θα πληρώνουμε εμείς την περίθαλψη των μεταναστών»), χαμηλών αντανακλαστικών στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των νοσοκομείων και κυρίως, όπως τονίζει, την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς).

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, η εικόνα που διαμορφώνεται από τον προϋπολογισμό του 2020 είναι ότι τα κονδύλια για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς φορείς της Υγείας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό του 2019. Δεν παρατηρούνται περικοπές, αντίθετα υπάρχουν οριακές αυξήσεις που κινούνται σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2019-2022 (Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως τους κλειστούς προϋπολογισμούς για φάρμακο και λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ, που εμείς συμφωνήσαμε, όπως αναφέρει, με τους «θεσμούς» ότι -αρχής γενομένης από το 2019- θα αναπροσαρμόζονται με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρονιάς (2,8% για το 2020).

Το κρίσιμο όμως πολιτικό ερώτημα για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2020, σύμφωνα με τον Ανδ. Ξανθό, είναι σε ποιον συνολικό σχεδιασμό εντάσσονται, ποιες υγειονομικές ανάγκες φιλοδοξούν να καλύψουν και με ποιον τρόπο (π.χ. με ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος: ή με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα).

“Εμείς”, υπογραμμίζει, “υλοποιώντας το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης υγείας μέσα από ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, είχαμε σχεδιάσει ένα τετραετές πλάνο 10.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, καθώς και σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις δημόσιες δαπάνες υγείας (στόχος το 6% του ΑΕΠ σε βάθος επίσης τετραετίας)”.

“Το δικό μας στρατηγικό σχέδιο” σημειώνει ο Ανδ. Ξανθός, περιλαμβάνει: α) Την κάλυψη με δημόσιες πολιτικές νέων υγειονομικών αναγκών, όπως είναι η οδοντιατρική φροντίδα, αποθεραπεία - αποκατάσταση, ειδική αγωγή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, άνοια, γηριατρική, εξατομικευμένη ιατρική κ.ά. β) Νέο δημόσιο σύστημα Υγείας, που μεταρρυθμίζεται και αναδιοργανώνεται για να προσφέρει επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες. γ) Νέους δημόσιους πόρους με σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας.

Τίποτα από αυτά δεν υπηρετείται από τη φιλοσοφία και τις ιεραρχήσεις του προϋπολογισμού της Ν.Δ.

Οι προσλήψεις έχουν τη «σφραγίδα» του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δρομολογήσει ούτε μία νέα πρόσληψη γιατρού ή άλλου εργαζόμενου στο ΕΣΥ και αναγκάζεται να αναφέρεται σε προσλήψεις που έχουν τη ‘σφραγίδα’ των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχολιάζοντας τις «θριαμβευτικές» ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τους διορισμούς γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση, η οποία, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός, είχε αρνητική επίπτωση στη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας, ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε αυτό που όφειλε να κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, να διορίσει 175 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής τους πριν από τις εκλογές και εντελώς αναίτια, όπως αποδείχθηκε, έγινε αναπομπή των πρακτικών, στο όνομα δήθεν «παρατυπιών» στις κρίσεις, που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η αλήθεια, τονίζει ο τέως υπουργός, είναι ότι στο πεδίο της Επείγουσας Ιατρικής έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση -πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ-, μια σημαντική παρέμβαση που περιλαμβάνει την επίσημη αναγνώριση διετούς εξειδίκευσης στην Επειγοντολογία, τη θεσμοθέτηση των δύο πρώτων Κέντρων Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Νοσοκομείο «Αττικόν») και, κυρίως, τη στοχευμένη προκήρυξη 500 περίπου θέσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για να αποκτήσουν τα ΤΕΠ όλης της χώρας τη δυνατότητα αυτόνομης στελέχωσης και αναβαθμισμένης λειτουργίας.

Επίσης ο υπουργός Υγείας ενέκρινε επιτέλους την προκήρυξη 1.350 θέσεων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, «ξεχνώντας» όμως να μας πει ποιος τις σχεδίασε, με βάση ποιον κανόνα προσλήψεων / αποχωρήσεων στο Δημόσιο και ποιος εξασφάλισε ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για να μπορούν να προκηρυχθούν. Η απάντηση και εδώ είναι ότι η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί το 1 προς 1 του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, το οποίο έλεγε ότι θα μετατρέψει σε 1 προς 5, γιατί δήθεν θέλει μικρό και επιτελικό κράτος. Όταν θέλει να δείξει ενδιαφέρον για τη δημόσια περίθαλψη ο υπουργός Υγείας, είναι μια χαρά ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα «διέλυσε το σύστημα Υγείας»!

«Ξέχασε» όμως και κάτι άλλο ο υπουργός Υγείας. «Παρέλειψε» να μας πει τι θα γίνει με τις 904 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων, για τις οποίες ως γνωστόν δόθηκε έγκριση προκήρυξης τον Μάιο του 2019, στη συνέχεια «πάγωσαν» λόγω των εκλογών και, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου, ακόμα να «ξεπαγώσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL