Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: / Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Να αποσυρθεί η απόφαση κατάργησης του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: / Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Να αποσυρθεί η απόφαση κατάργησης του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες

Την ανάκληση της απάνθρωπης απόφασης Βρούτση που καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Την πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναφορικά με την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης να μην αποδίδεται ΑΜΚΑ αποτυπώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά και σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, πολλοί συνάνθρωποί μας είναι «εγκλωβισμένοι» και από υγειονομική άποψη καθώς οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, ενώ οι διαδικασίες για τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών) είναι χρονοβόρες και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ακόμα όμως και αν επιτέλους, σημειώνει η Ομοσπονδία, αρχίσουν οι διαδικασίες χορήγησης της ΚΥΠΑ, δεν προβλέπει να καλύπτει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη ούτε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κ.ά.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του 22χρονου που διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο, η οποία αντιμετωπίστηκε χάρη στην κινητοποίηση γιατρού που έκανε αυτό που του υπαγορεύει η συνείδησή του, αλλά και στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Σε αυτόν τον νέο εργαζόμενο το ελληνικό κράτος από τη μία έσπευσε να χορηγήσει ΑΦΜ για να μπορεί να τον φορολογεί, από την άλλη αρνείται να του χορηγήσει ΑΜΚΑ ώστε να μπορέσει να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα παραμένει και δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Όπως αναφέρουν, πριν από λίγες μέρες στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου μια μετανάστρια, ογκολογική ασθενής που δεν είχε ΑΜΚΑ, δεν υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη χημειοθεραπεία, επειδή βάσει της εγκυκλίου Κοντοζαμάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών θα έπρεπε να πληρώσει και δεν είχε τη δυνατότητα.

Όσοι κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, ανάμεσα τους παιδιά, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας, δεν θαλασσοπνίγονται και καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΚΥΠΑ, υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζοντας ότι η ομοσπονδία τους θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα και να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τον ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ είτε όχι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL