Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Και δύο παράτυποι διοικητές νοσοκομείων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και δύο παράτυποι διοικητές νοσοκομείων!

Ανάμεσα στους απόστρατους αξιωματικούς, τους αποτυχημένους πολιτευτές, κομματικά στελέχη και άσχετους με τον χώρο της Υγείας που επέλεξε η κυβέρνηση να ορίσει για διοικητές στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες, παρά το γεγονός ότι οι διοικητές είναι νοσοκομειακοί γιατροί και άμεσα σχετιζόμενοι με τον χώρο της Υγείας, βάσει της προκήρυξης δεν μπορούσαν και δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε αυτήν.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου Δημήτρη Καρατσίκη, ο οποίος τοποθετήθηκε διοικητής στο νοσοκομείο που υπηρετούσε, και για τον καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Γεώργιο Χαλκιαδάκη, που κι αυτός τελικά διορίζεται στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, παρακάμπτοντας τα όσα όριζε η προκήρυξη.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση όποιος εργάζεται ή υπηρετεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο για το οποίο προκηρύσσεται η θέση, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου 3329 του 2005, άρθρο 7, παράγραφος 7 όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του νόμου 4118 του 2013.

Όπως όμως φαίνεται, η κυβέρνηση των αρίστων έχει τον τρόπο να ξεπερνά τους όρους και τις προϋποθέσεις, ακόμα και όταν η ίδια τούς θέτει, αδιαφορώντας για την οργή και την αγανάκτηση των επιστημόνων της Υγείας με τα αυξημένα προσόντα, που θέλουν να προσφέρουν αλλά, χάριν «αξιοκρατίας» και επιτελικού κράτους, μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Αναφορικά με τον διορισμό του καθηγητή Γιώργου Χαλκιαδάκη ως διοικητή στο ΠΑΓΝΗ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook υπογραμμίζει ότι έχει δύο καταδίκες, στη μία εκ των οποίων ο κ. Χαλκιαδάκης αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, ενώ στη δεύτερη έχει καταδικαστεί πρωτόδικα και αναμένεται η απόφαση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Π. Πολάκης, πανεπιστημιακός με δύο καταδίκες (μία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών σε χειρουργεία, προφανώς γιατί δεν είχαν τακτοποιηθεί... και μία για σοβαρό ιατρικό λάθος) πώς θα διοικήσει το ΠΑΓΝΗ;

Θυμίζουμε πως η πρώτη υπόθεση αφορά έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών, λόγω ματαίωσης των χειρουργικών τους επεμβάσεων, γιατί ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός γιατρός δεν ήθελε να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων και να παραχωρήσει χειρουργικό τραπέζι στους εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρωτόδικα στις 11 Απριλίου 2013 από το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε 16 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ της εποχής, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή να αποκαλυφθούν κυκλώματα που χρησιμοποιούσαν κυρίως κάποιοι πανεπιστημιακοί γιατροί τμημάτων και κλινικών του ΠΑΓΝΗ.

Ο κ. Χαλκιαδάκης, στις 23 Ιουνίου 2015, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, κρίθηκε αθώος για παράβαση καθήκοντος και έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά του για τις επίμαχες αναβολές των χειρουργείων, απόφαση που, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, προήλθε λόγω αλλαγής της στάσης των μαρτύρων κατηγορίας.

Η δεύτερη υπόθεση που εκκρεμεί για τον κ. Χαλκιαδάκη αφορά ιατρικό λάθος που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε ασθενή, όπου πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 24 μηνών.  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Χαλκιαδάκης κατά τη διάρκεια εγχείρησης αφαίρεσης κύστης, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, με αποτέλεσμα την παρουσίαση σοβαρών κινητικών προβλημάτων και τη νοσηλεία του σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα για να κατορθώσει να περπατήσει. Σημειώνεται ότι ο ασθενής αξιώνει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποζημίωση 1,3 εκατομμύρια ευρώ, απόφαση που αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Προς δόξαν των όσων έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης...

80% των διοικητών είναι αποτυχημένοι υποψήφιοι της Ν.Δ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης, 13 ημέρες πριν από τις εκλογές, δήλωνε σε συνέντευξή του: «Το να φέρεις ένα μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μιας μορφής μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;".

Πέντε μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού, το 80% των διοικητών των νοσοκομείων είναι αποτυχημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, 5% είναι στρατηγοί εν αποστρατεία, ενώ μόλις το 16% είναι γυναίκες. Σε αυτό, του το αναγνωρίζουμε, παραμένει σταθερός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL