Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Λάφυρο του «επιτελικού» κράτους οι διοικήσεις των νοσοκομείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάφυρο του «επιτελικού» κράτους οι διοικήσεις των νοσοκομείων

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Έντονες αντιδράσεις σε υγειονομικούς εργαζόμενους, ακόμα και μελών της Ν.Δ., προκάλεσε η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, των ονομάτων των νέων διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία.

Μετά τον διορισμό πρώην αστυνομικού διευθυντή στη διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας, ο κ. Κικίλιας, εισάγοντας νέο ορισμό της έννοιας «αξιοκρατία», τοποθετεί τώρα για διοικητές στα νοσοκομεία απόστρατους στρατιωτικούς, γυμναστές, υπέργηρους, ακόμα και παραγωγούς ελαιόλαδου, αρκεί να είναι μέλη του πυρήνα του κόμματος και να εξυπηρετούν το σχέδιο αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των υγειονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εγκαθιδρύει κομματικό κράτος στις διοικήσεις των νοσοκομείων με στελέχη από τον κομματικό πυρήνα της Ν.Δ., απόστρατους αστυνομικούς και στρατιωτικούς, μέχρι και λαδέμπορους, ευτελίζοντας τη διαδικασία επιλογής, διαμορφώνοντας παράλληλα το ευνοϊκό περιβάλλον για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών.

Το κομματικό κράτος των «αρίστων» της Ν.Δ. κυριάρχησε σε όλες τις επιλογές δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι θέσεις του Δημοσίου για τη Ν.Δ. αποτελούσαν και αποτελούν διαχρονικά κομματικό λάφυρο της ανάληψης της εξουσίας, που μοιράζεται στους «ημετέρους», υπογραμμίζουν τονίζοντας ότι κατά τη διαδικασία επιλογής δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα, καθώς η -σύμφωνα με τον νόμο- επιτροπή συνεντεύξεων και προτάσεων δεν λειτούργησε.

Ειδικότερα τα μέλη του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα κάνουν λόγο για ολοκληρωτική επέλαση του κομματικού κράτους ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ηλικίας, καθώς πλέον σε θέσεις διοικητών - υποδιοικητών βλέπουμε αρκετούς απόστρατους αξιωματικούς, το ντύσιμο του ΕΣΥ στο χακί να συνεχίζεται, ενώ σχολιάζοντας την επιλογή στελεχών με ηλικία 74 και 82 έτη υπογραμμίζουν ότι γίνεται φανερό σε όλους τους εργαζόμενους πως «η αξιοκρατία, τα προσόντα και η αριστεία» της Ν.Δ. χρόνια δεν κοιτούν.

Ο ευτελισμός της διαδικασίας επιλογής, η κατάργηση κάθε έννοιας νομιμότητας και αξιοκρατίας, μόνο και μόνο για την τακτοποίηση των «δικών» μας παιδιών, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του «επιτελικού» κράτους που χτίζει παντού η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να θέσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της σε εφαρμογή, σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Οι υγειονομικοί τονίζουν δε, ότι ιδιαίτερα στην Υγεία, το σφιχταγκάλιασμα ΕΣΥ και κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και την κάλυψη της ανεξέλεγκτης δράσης του ιδιωτικού τομέα.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταποντίζεται το προεκλογικό αφήγημα

Φαίνεται καθαρά ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα για μια στοιχειωδώς αξιοκρατική επιλογή, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας το γεγονός ότι διορίζονται διοικητές στα νοσοκομεία απόστρατοι αξιωματικοί, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη, στην πλειονότητά τους χωρίς προσόντα, άσχετοι με τον χώρο της Υγείας και της δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά μια ανοικτή διαδικασία επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με στόχο την τοποθέτηση ικανών, έντιμων και σχετικών με την Υγεία ανθρώπων στη διοίκηση του ΕΣΥ, τονίζεται πως θα μπορούσαν να διακωμωδηθούν οι συγκεκριμένες επιλογές αν δεν υπήρχε η γνώση ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ και η αντανάκλασή τους θα αποβεί εις βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Ας μην γελιόμαστε, αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας. Βολεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Φτιάχνουμε το επιτελικό μας κράτος. Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την αξιοκρατία.  Απογοητεύουμε τους νέους ανθρώπους με τα αυξημένα προσόντα, που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Απαξιώνουμε τις δημόσιες δομές Υγείας και ανοίγουμε τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα».

Να γνωρίζουν όμως, επισημαίνει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες και επιλογές θα βρουν απέναντι πρωτίστως τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, που απαιτούν διαφάνεια, έντιμη διαχείριση και αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL