Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Η Υγεία είναι υπόθεση ισότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Υγεία είναι υπόθεση ισότητας

Μαζική ανταπόκριση από εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας και πολιτών που πιστεύουν ότι η υγεία είναι υπόθεση ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, είχε η χθεσινή πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία δικτύου υπεράσπισης - ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτικών άρσης των ανισοτήτων στην Υγεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, πρώην διοικητές νοσοκομείων, βουλευτές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές Υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, συντονιστές Τοπικών Μονάδων Υγείας και πολίτες οι οποίοι δήλωσαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους τη διάθεση να προασπίσουν το έργο που έγινε στην υγεία τα προηγούμενα χρόνια και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στα σχέδια απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, καθώς επίσης και ως προωθητική δύναμη διεκδίκησης βελτιώσεων και αναβαθμίσεων στη δημόσια Υγεία.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής τομεάρχης υγείας και βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Μπαλάφας, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Μάρκου, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ειρήνη Αγαθοπούλου και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, καθώς και ο αν. γραμματέας Σταμάτης Βαρδάρης.

Ανδρέας Ξανθός: Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη

«Μπορούμε να αποτρέψουμε τα μέτρα οπισθοδρόμησης στη δημόσια περίθαλψη και στο κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσουμε μια ‘ασπίδα προστασίας’ των κοινωνικών κατακτήσεων του χθες, αλλά και να λειτουργήσουμε ως ‘πολιορκητικός κριός’ για τη διευρυμένη κάλυψη των κοινωνικών και υγειονομικών αναγκών του σήμερα και του αύριο» τόνισε ο τέως υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας κατήγγειλε τη Ν.Δ. για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος, το οποίο, όπως είπε, συνδυάζει πολιτικό αυταρχισμό (ΚΕΘΕΑ, αστυνομοκρατία - καταστολή), νεοφιλελεύθερη λογική (ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά), σκληρό πελατειακό κράτος και ευνοιοκρατία, ακροδεξιά ρητορική και πρακτική (προσφυγικό), προκλητική στήριξη οικονομικών ελίτ και προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών παραπληροφόρηση και μιντιοκρατία.

Αυτή η τοξικότητα, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, απαιτεί ισχυρό πολιτικό «αντίδοτο» που δεν είναι άλλο από τη δικτύωση και τη συστηματική επαφή με τους ενεργούς πολίτες για την ενίσχυση με τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης των κοινωνικών αντιστάσεων.

Μ' αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε, μπορούν να αποτραπούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια οπισθοδρόμησης για τη δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος και παράλληλα να προωθηθεί ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι οι μεγάλες τομές στην Υγεία που δρομολογήθηκαν σε δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να απαξιωθούν στο όνομα συντεχνιακών πιέσεων ή νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών.

Αναφερόμενος δε στις νέες προκλήσεις στην πολιτική Υγείας που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο πολιτικό προγραμματικό αφήγημα, τόνισε τη στοχευμένη μείωση των ιδιωτικών πληρωμών Υγείας, την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημοκρατική - συμμετοχική διακυβέρνηση του συστήματος Υγείας και τη διαμόρφωση κριτηρίων για ένα «αριστερό management» στη διοίκησή του, τη διαμόρφωση δέσμης αποτελεσματικών κινήτρων στελέχωσης των άγονων - νησιωτικών περιοχών και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων στη φροντίδα Υγείας, τη σταδιακή ενσωμάτωση νέων αναγκών που πρέπει να καλύπτονται με δημόσιο τρόπο (στοματική υγεία - οδοντιατρική περίθαλψη, ειδική αγωγή, ψυχοθεραπεία κ.λπ.), την επικαιροποίηση - αναδιοργάνωση του χάρτη Υγείας της χώρας, τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη δημόσια Υγεία και την ενσωμάτωση πολιτικών πρόληψης ή αποτροπής τους μέσα από αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, την ενίσχυση και τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής της εργασίας.

Δημήτρης Πλουμπίδης: Επαγρύπνηση για να μην υπονομευθεί το έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση για να μην υπονομευθούν οι σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Δ. Πλουμπίδης επισήμανε τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αφαίρεσης δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας.

Ο Νόμος 4488 του 2017 που διατηρεί τα επιδόματα αναπηρίας σε ψυχικά πάσχοντες, ο Νόμος 4440 του 2016 που επικαιροποίησε τα ποσοστά πρόσληψης ατόμων ΑμεΑ στον δημόσιο τομέα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) είναι νόμοι που βρίσκονται στην αντίθετη λογική του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της Ν.Δ., υπογράμμισε, καλώντας τα μέλη του δικτύου σε επιφυλακή και ετοιμότητα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η αφαίρεση του ΑΜΚΑ από πρόσφυγες, μια πρακτική που είναι αντίθετη με τον Νόμο 4368 του 2016 που εξασφάλισε την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και στο πνεύμα των διεθνών Οδηγιών.

Αναφερόμενος στο ΚΕΘΕΑ, όπου ήταν μέλος του Δ.Σ., σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια αιφνιδιαστική ανατροπή του αυτοδιοίκητου και του τρόπου εκλογής του διοικητικού του συμβουλίου, η οποία θέτει τον καθένα ενώπιον των ευθυνών του για την ομαλή λειτουργία ενός μεγάλου και με ιστορία Οργανισμού.

Τέλος, ο Δ. Πλουμπίδης ανέφερε ότι έρχονται μείζονες αλλαγές στο σύνολο των οργανισμών που δραστηριοποιούνται με τις εξαρτήσεις και κάλεσε σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διατήρηση ενός λειτουργικού δημόσιου τομέα ενάντια σε λογικές απόσπασης λειτουργιών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Πανελλαδική Σύσκεψη του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019, 10 π.μ. - 7 μ.μ.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους σε Πανελλαδική Σύσκεψη την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Ελληνικό Μολύβι", Ιερά οδός 154 και Νάξου, στο Αιγάλεω (σταθμός μετρό Ελαιώνας), προκειμένου να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την κοινή μας πορεία για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL