Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δημ. Πλουμπίδης: Αγωνία για την πορεία του ΚΕΘΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημ. Πλουμπίδης: Αγωνία για την πορεία του ΚΕΘΕΑ

Αναλυτικά η δήλωση του Δημ. Πλουμπίδη:

Από τις 30 Σεπτεμβρίου και την αιφνιδιαστική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο παύει να εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση αλλά θα διορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, ο μεγάλος αυτός οργανισμός πολύπλευρης αντιμετώπισης των εξαρτήσεων βρίσκεται σε αστάθεια και αγωνία για το μέλλον του.

Είμαι μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. και αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω στους συναδέλφους της ΕΨΕ την βαθειά μου απογοήτευση για μια αιφνίδια αλλαγή των όρων λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ που εδώ και 33 χρόνια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικοί στην εφαρμογή και την εξάπλωση «στεγνών» μονάδων, με διακοπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσίων, σε όλη την Ελλάδα, την στήριξη των οικογενειών των χρηστών πού οργανώνονται σε κοινότητες και μετέχουν στην συνολική προσπάθεια και κυρίως την ένταξη των χρηστών σε κοινωνικά δίκτυα.

Το σύνολο αυτό των παρεμβάσεων επέτρεψε σε πολλές χιλιάδες χρήστες, από τις 55.000 που έχουν περάσει συνολικά, να απεξαρτηθούν από ουσίες και να ενταχθούν κοινωνικά. Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ επέτρεψε την ενδυνάμωση και την εξάπλωση των προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα σε πόλεις αλλά και σε φυλακές. Οι μονάδες εξάρτησης από τον τζόγο και η προσαρμογή των κοινοτήτων στις αλλαγές στη χρήση (π.χ. μεγάλη αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης), η δουλεία με τους χρήστες στο δρόμο, η οργάνωση τα τρία τελευταία χρόνια ομάδων εποπτείας, από έμπειρους ψυχοθεραπευτές, πολλών δεκάδων μελών του προσωπικού είναι δείγματα της ζωντάνιας και του πλούτου του ΚΕΘΕΑ.

Πρόσφατες και οι μονάδες στη φυλακή των Διαβατών, στη Κάλυμνο, ενώ, ύψιστη ειρωνεία, η μονάδα των Ιωαννίνων εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες εν μέσω του κλίματος αστάθειας από τις τελευταίες εξελίξεις. Η οικονομική διαχείριση του ΚΕΘΕΑ είναι ιδιαίτερα στιβαρή (υπάρχει αποθεματικό πολλών εκατομμυρίων από τα πλεονάσματα των χρήσεων) και εξωτερικός λογιστικός έλεγχος , η εκπαίδευση του προσωπικού πολύπλευρη , ενώ προβλέπεται στο Δ.Σ. εκπροσώπηση του Υπ.Υγείας και του Υπ.Παιδείας.

Τίποτα δεν μπορεί να αιτιολογήσει αυτή την αιφνιδιαστική αλλαγή στην επιτυχημένη λειτουργία ενός αυτόνομου οργανισμού και ακόμα λιγότερο η αναφερόμενη αναδιοργάνωση του συνόλου των σχετικών οργανισμών και μονάδων (ΟΚΑΝΑ, 18ανω κ.α.) που απαιτεί μακροχρόνια μελέτη για να μπορεί να αποδώσει στη πράξη. Σήμερα το απόγευμα δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των μελών του νέου διορισμένου Δ.Σ. στο ιστότοπο του Υπ.Υγείας και αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια διαμεσολάβησης , όλο αυτό το διάστημα, για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ δεν καρποφόρησε.

Ο καθένας βρίσκεται λοιπόν προ των ευθυνών του με γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας ενός οργανισμού που έχει κερδίσει με το αυτοδιοίκητο στην εκλογή του Δ.Σ. μια ευρεία αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.


* Δημήτρης Πλουμπίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL