Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Π. Πολάκης: Με την ολιγωρία και ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλοί επικουρικοί γιατροί βρίσκονται στον αέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης: Με την ολιγωρία και ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλοί επικουρικοί γιατροί βρίσκονται στον αέρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση  του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη σχετικά με την ολιγωρία του Υπ. Υγείας που αποβαίνει στην απώλεια των πολύτιμων υπηρεσιών επικουρικών ιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία:

Μετά και από το δίκαιο αίτημα ιατρών και διοικήσεων σε σημαντικά νοσοκομεία της χώρας, όπως στο αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας», που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες για να λάβει το Υπουργείο Υγείας μέριμνα να χρηματοδοτήσει την συνέχεια της εργασίας των επικουρικών ιατρών που η θητεία τους λήγει στις 30-11-2019, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας απέστειλαν έγγραφα στις διοικήσεις των μονάδων ευθύνης τους που για άλλη μια φορά πιστοποιεί την προχειρότητα και τη χαμηλή προτεραιότητα στην οποία έχει υπαχθεί πλέον η δημόσια Υγεία σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα έγγραφα αυτά λοιπόν, αφού επισημαίνεται ότι στις 30-11-2019 λήγει η θητεία για τους επικουρικούς γιατρούς (περίπου 600 αρχικά, που προσλήφθηκαν με ΕΣΠΑ και εμείς ως ηγεσία του Υπ. Υγείας παρατείναμε με διαφάνεια την πολύτιμη προσφορά τους στα νοσοκομεία μέσα από  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΠΔΕ), καλούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις πιστώσεων στους προϋπολογισμούς του 2019 (ουσιαστικά για τον μήνα Δεκέμβριο) «για όσους απ' αυτούς χρειάζονται» και να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα μέχρι προχθές το μεσημέρι 30-10-2019 σύμφωνα με την πάγια διαδικασία.

Η σπουδή αυτή του Υπουργείου δεν απαντά ουσιωδώς στα εξής αυτονόητα ερωτήματα:

α) με τι πιστώσεις θα δεσμευτούν ποσά για τον Δεκέμβριο, όταν δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε ένα ευρώ αύξηση πιστώσεων (πλην του φαρμάκου);

β) ακόμα κι αν κάποιοι από τους ιατρούς κριθούν απαραίτητοι, πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια υπηρεσίας τους αφού στις λίστες των επικουρικών προηγούνται άλλοι συνάδελφοί τους;

Είναι σαφές πλέον ότι με την ολιγωρία και ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλοί επικουρικοί γιατροί μέσω ΠΔΕ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ενώ πολλά νοσοκομεία που δεν έχουν πιστώσεις για αυτό το σκοπό έχουν τα χέρια τους δεμένα και όσα από αυτά διαθέτουν ακόμα κάποιες μικρές πιστώσεις σε άλλους βασικούς κωδικούς (μιας και είναι τελευταίοι μήνες του χρόνου), για να τις χρησιμοποιήσουν θα πρέπει προηγουμένως να τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό τους, γεγονός που απαιτεί μεγάλες καθυστερήσεις.  

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να εξασφαλίσει την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, όπως είχαμε φροντίσει εμείς στο παρελθόν , για να συνεχίσουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα που έχει εγνωσμένες ανάγκες. Αντί να ρωτάει με περισσή υποκρισία για τις τυχόν ανάγκες των νοσοκομείων, το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει την εργασία των επικουρικών, στο πλαίσιο και της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική ιδεοληψία δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανάταξη του ΕΣΥ που καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL