Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
14 νέες ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

14 νέες ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια προχωρά στη συγκρότηση και λειτουργία δεκατεσσάρων νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή της θέσης της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, προβλέπεται η δημιουργία πέντε ΤΟΜΥ στη Λέσβο, δύο στη Λήμνο, δύο στη Σάμο, τεσσάρων στη Χίο και μίας στην Ικαρία, όπου θα προσληφθούν συνολικά 168 γιατροί, νοσηλευτές και επιστήμονες Υγείας.

Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 12.852.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και είναι για τρία χρόνια, όπως σημειώνεται στην απόφαση, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31.12.2023.

Σημειώνεται ότι πριν από τις εκλογές ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει τις ΤΟΜΥ, “βάζοντας x”, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, σε αχρείαστους εργαζόμενους και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αν. Μιχαηλίδης: “Προφανής η αναγκαστική προσγείωση της Ν.Δ.”

Την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στο βόρειο Αιγαίο χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

“Αυτονόητα χαιρετίζουμε ως θετική αυτή την απόφαση του υπουργείου” αναφέρει ο Αν. Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι η ριζική ανασυγκρότηση και επέκταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω του νέου θεσμού των ΤΟΜΥ αποτέλεσε εμβληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Υγείας.

Επίσης, σημειώνει πως το υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον σχεδιασμό των ΤΟΜΥ, ενώ εξασφάλισε τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους (μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς περί σοβιετικού τύπου μοντέλο για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις προθέσεις κατάργησης των ΤΟΜΥ που είχε εκφράσει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αν. Μηχαηλίδης σημείωσε δηκτικά ότι “είναι προφανής η αναγκαστική προσγείωση της Ν.Δ. σε ακόμα ένα πεδίο της πολιτικής που ασκεί”.

Στ. Βαρδαρός: “Η κυβίστηση της Ν.Δ. είναι γεγονός”

Στην πραγματικότητα, ο  υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, υπογράφοντας την έγκριση της πρόσκλησης για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, επικύρωσε τη συνέχιση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν εθνικό στόχο.

“Για εμάς”, αναφέρει ο Στ. Βαρδαρός, “εξίσου σημαντική με την προσπάθεια που έγινε για να συγκροτηθούν οι πρώτες 127 ΤΟΜΥ πανελλαδικά είναι και η προσπάθεια να εγγυηθούμε την συνέχεια της λειτουργίας τους, η οποία ακριβώς γίνεται πράξη”.

Όπως υπογραμμίζει, οι δομές όχι μόνο θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά παραμένει η υποχρέωση της Πολιτείας για οργανική ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ μετά το τέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης.

“Ευτυχώς για το εξαιρετικό προσωπικό των ΤΟΜΥ, αλλά και για τους πολίτες που έχουν γνωρίσει αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβίστηση της Ν.Δ. είναι γεγονός” αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL