Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αν.Μιχαηλίδης: Ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ (Video)

O αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την ακατανόητη εν πολλοίς μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του

Στις κατ' αρχήν θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και  η πρόβλεψη εμπλοκής της Αστυνομίας ως ελεγκτικού μηχανισμού καθώς και η αναβάθμιση του συντονιστικού ρόλου του ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε αρχικά στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος, επισήμανε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν και τις αυξημένες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές.

Παράλληλα, στάθηκε κριτικά σε διατάξεις που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, λέγοντας ότι μπορεί οι εθελούσιες εκπτώσεις από τις εταιρείες να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε κάποια μείωση της τιμής, όμως μεσοπρόθεσμα δημιουργείται ο κίνδυνος διαμόρφωσης ολιγοπωλίων που τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εν συνεχεία, επέκρινε την ακατανόητη εν πολλοίς μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του. Πρόκειται για τη διάταξη - αιχμή του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας κυρίως καθορίστηκε και η αρνητική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η μετατροπή αυτή αφαιρεί τις δικλείδες ασφαλείας που παρέχει ένα νομικό καθεστώς Δημοσίου Δικαίου, δεδομένου μάλιστα του «αμαρτωλού» παρελθόντος του ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΝΔ, και ζήτησε τη ρητή διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι ο οργανισμός δεν θα εξαιρεθεί, όπως το 2012, από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.

Κλείνοντας, αναφορικά με δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΝΔ που «φωτογραφίζουν» την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομείαπροειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει casusbelliγια όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις