Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας -- Λόγους νομιμότητας επικαλείται ο υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνης *Για προσχηματική απόφαση κάνει λόγο η ΟΕΝΓΕ / "Παγώνουν" οριστικά οι προσλήψεις στα Επείγοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας -- Λόγους νομιμότητας επικαλείται ο υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνης *Για προσχηματική απόφαση κάνει λόγο η ΟΕΝΓΕ / "Παγώνουν" οριστικά οι προσλήψεις στα Επείγοντα

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Εμμένει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην απόφασή του να προχωρήσει σε αναπομπή όλων των κρίσεων που αφορούν γιατρούς του ΕΣΥ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, επικαλούμενος «παρατυπίες» στη διαδικασία που ακολούθησαν τα Συμβούλια Επιλογής.

Για προσχηματική απόφαση κάνουν λόγο τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέντζου, Παναγιώτης Παπανικολάου και Κώστας Λειβαδάς, καθώς και επτά γιατροί από τους 208 που ο διορισμός τους ανεστάλη, μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Υγείας με τον υφυπουργό Β Κοντοζαμάνη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας της Ομοσπονδίας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο με βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη των 208 συναδέλφων τους για τη στελέχωση των ΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί, εμμένοντας στην αρχική του θέση για αναπομπή των πρακτικών στο Συμβούλιο που έκανε την κρίση και στην τήρηση της νομιμότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας καταλογίζουν στο υπουργείο ότι παίζει καθυστερήσεις για τους διορισμούς γιατρών επιμελητών Α και Β στα ΤΕΠ που, όπως τονίζουν, θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, στα συγκεκριμένα τμήματα δίνεται καθημερινά η πρώτη μάχη για την αντιμετώπιση της αρρώστιας και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Τα ΤΕΠ, σημειώνουν, θα έπρεπε να στελεχωθούν άμεσα, γιατί οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η εφημερία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, αλλά και των νησιών.

Οι συγκεκριμένες θέσεις, τονίζουν, έχουν προκηρυχθεί εδώ και 18 μήνες, ενώ η διαδικασία των κρίσεων και τα τελικά αποτελέσματα έχουν βγει από 1η Ιουλίου και αντί να διοριστούν άμεσα, τώρα στην ουσία μιλάμε για ακύρωση των διορισμών με την αναπομπή των κρίσεων με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για τους λόγους της απόφασής του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κ. Λειβαδάς, πρόκειται για μια κίνηση από το υπουργείο πρωτοφανή, καθώς 208 κρίσεις γιατρών με συλλογική ευθύνη αναπέμπονται, με πρόσχημα αόριστες καταγγελίες για παρατυπίες και χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για το ποιες ή πόσες κρίσεις αφορούν.

Είναι κρίμα, αναφέρει χαρακτηριστικά, γιατροί που περίμεναν πώς και πώς τον διορισμό τους, μετά από δεκαοχτώ μήνες, να βρίσκονται μπροστά σε κωλυσιεργία, χωρίς προφανή αιτία από το υπουργείο Υγείας.

Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προς τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, είναι να πάρουν των ομματιών τους και να φύγουν ή να ιδιωτεύσουν, σημειώνει ο κ. Λειβαδάς τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απώλεια για το ΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL