Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Π. Πολάκης προς Β. Κικίλια: / Π. Πολάκης προς Β. Κικίλια: Διαβάστε και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του συστήματος επείγουσας μεταφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης προς Β. Κικίλια: / Π. Πολάκης προς Β. Κικίλια: Διαβάστε και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του συστήματος επείγουσας μεταφοράς

Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το ελικόπτερο της βάσης του Ακτίου ή η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ που έχει ειδικευμένο γιατρό κι όχι απλό ασθενοφόρο με συνοδό μη ειδικό γιατρό, τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας Πανεπιστημίου που έχασε τη ζωή της κατά τη μεταφορά της, λόγω σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος, με ασθενοφόρο από την Αρχαία Ολυμπία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Όταν υπάρχει ένα περιστατικό με βαριά διάγνωση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην υποδομή υγείας που έχει μεταφερθεί, ψάχνεις και βρίσκεις τον συντομότερο τρόπο μεταφοράς προς τον υγειονομικό σχηματισμό που μπορεί να το αντιμετωπίσει», τονίζοντας ότι, «στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συντομότερος τρόπος ήταν το ελικόπτερο της βάσης του Ακτίου, το οποίο δεν ήταν σε άλλο περιστατικό ώστε να καθυστερήσει στην ανταπόκριση».

Με δηκτικό τρόπο και απαντώντας στον υπουργό Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε ποιο βιβλίο Ιατρικής ή σε ποιο νόμο γράφεται πως οι δευτερογενείς διακομιδές δεν γίνονται με εναέρια μέσα; Τόση ασχετοσύνη πια; Πόσα περιστατικά έχουν μεταφερθεί, τα τελευταία μόνο καλοκαίρια, από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που επιχειρεί εκεί τα Παρασκευο-σαββατοκύριακα του καλοκαιριού; Πόσα περιστατικά από την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μεταφερθεί με εναέρια μέσα λόγω του επείγοντος της κατάστασης από νοσοκομεία της περιοχής προς νοσοκομεία των Αθηνών; Ζητήστε από το ΕΚΑΒ να σας δώσει ονομαστικό κατάλογο!”.

Επίσης, προτρέποντας τον υπουργό να διαβάσει και να ενημερωθεί καλύτερα για τις δυνατότητες του συστήματος επείγουσας μεταφοράς, ενημερώνει ότι το ελικόπτερο δεν πετάει στα 15.000 πόδια για να υπάρχουν αιμοδυναμικά προβλήματα στο συγκεκριμένο περιστατικό από τις μεταβολές των πιέσεων κατά την πτήση, αλλά πολύ χαμηλότερα, καθώς επίσης κι ότι υπήρχε άφθονος χρόνος και φως της ημέρας για να μεταφερθεί η ασθενής με το ελικόπτερο.

Π. Αντωνογιαννάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL