Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Ερχεται συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων / Η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερχεται συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων / Η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Την αυταρχική παρέμβαση της κυβέρνησης να καταργήσει αντισυνταγματικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το αιρετό και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, προκειμένου να τοποθετήσει ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων καταγγέλλουν τα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Εν μια νυκτί, αναφέρουν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του. Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΚΕΘΕΑ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων τονίζεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζουν τον αυταρχισμό που καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα, που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, τους γονείς τους, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές. Αυτοί, σημειώνουν, είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Αναφερόμενοι στην επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης λένε ότι είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι, το ΚΕΘΕΑ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της Υγείας - κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ' έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ' έτος σχέδιο δράσης, προϋπολογισμό και απολογισμό στο υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.

Αν. Ξανθός: "Ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους"

«Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβάλλει, με το έτσι θέλω, την 'κανονικότητα' στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας τη συγκεντρωτική και αυταρχική κατεύθυνση που εγκαινίασε εξαρχής η κυβέρνηση της Ν.Δ., την οποία συνεχίζει το υπουργείο Υγείας με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, παρότι υπάρχει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ήδη κατατεθειμένο σε ανοιχτή διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι «οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, το ΚΕΘΕΑ από το 1983 έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και έχει συμβάλει αποφασιστικά στη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και στη στήριξη των οικογενειών τους. Έχει αξιολογηθεί θετικά από φορείς διεθνούς επιστημονικού κύρους και κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι όλα αυτά επετεύχθησαν με αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του φορέα.

Επίσης, ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο για τη δημόσια υγεία φορέα, που οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «ξέχασαν» στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του Ν. 4139/2013 τον σκοπό του ΚΕΘΕΑ.

Έτσι, το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση διορίζεται από τον υπουργό, όμως πλέον δεν έχει σκοπό την «πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κ.λπ.», όπως είχε με την παλιά διατύπωση του Ν. 4139/2013. Είναι ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

«Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοι θα βρεθούν μπροστά τις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Ανδρέας Ξανθός.

Κ. Αρβανίτης: "Ο Κικίλιας σκοτώνει το ΚΕΘΕΑ"

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη, που στρέφεται ευθέως κατά του υπουργού Υγείας, τον οποίο και κατηγορεί προσωπικά λέγοντας πως "ο Κικίλιας σκοτώνει το ΚΕΘΕΑ". Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με σχόλιό του στο Twitter επισημαίνει πως η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί το αυτοδιοίκητο του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και επανένταξης και καλεί τους πολιτικούς "κάθε παράταξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL