Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Βασίλης Κικίλιας: / Βασίλης Κικίλιας: Δεν θα καταργηθούν οι ΤΟΜΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Κικίλιας: / Βασίλης Κικίλιας: Δεν θα καταργηθούν οι ΤΟΜΥ

«Βλέπω μια μεταστροφή. Χαίρομαι που σήμερα γίνεται μια προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης αυτού του προβλήματος» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης έναντι της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αν. Ξανθού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι οι ΤΟΜΥ δεν θα καταργηθούν, όπως υποσχόταν προεκλογικά η Ν.Δ., αλλά ότι οι δομές αυτές θα «αξιολογηθούν» και θα «μετεξελιχθούν».

Μετά από ερώτημα του Αν. Ξανθού, ο Β. Κικίλιας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να βγάλει προκήρυξη για νέες προσλήψεις στις ΤΟΜΥ. Ο Β. Κικίλιας δεν παρέλειψε, βέβαια, να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για την υποστελέχωση των ΤΟΜΥ και για τις ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές.

«Εσείς, δυστυχώς, μέσα στη μνημονιακή περίοδο κλείσατε δημόσιες δομές. Τις έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης το 2014. Έκλεισε νοσοκομεία» υπενθύμισε ο Αν. Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι «σε ένα τοπίο που είχε αρχίσει να γίνεται ερειπιώνας, εμείς προσθέσαμε 127 νέες δημόσιες δομές. Με προβλήματα; Με προβλήματα, αλλά έτσι σιγά-σιγά προχωρούν αυτά τα βήματα». Ο Αν. Ξανθός υπερασπίστηκε την επιλογή να δημιουργηθούν οι ΤΟΜΥ, καθώς «είναι εργαλείο άρσης ανισοτήτων στην πρόσβαση και στη φροντίδα των ανθρώπων», ενώ σημείωσε ότι το 80% των γιατρών που έχουν διοριστεί στις ΤΟΜΥ είναι κάτω των 40 ετών.

«Πολιτική επιλογή να μην αναπτυχθεί η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα»

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Β. Κικίλια για τη διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων να προωθήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι «ήταν πολιτική επιλογή να μην αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας». Ο Αν. Ξανθός σχολίασε ότι «υπήρξε μια συναινετική, ας πούμε, στάση από τα κόμματα εξουσίας, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ότι θα περιοριστεί αυτή η ανάπτυξη μόνο στην ύπαιθρο, στα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, και στα μεγάλα αστικά κέντρα αυτός ο χώρος θα εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL