Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Με θεσμικό πλαίσιο ΚΕΕΛΠΝΟ ο διάδοχος ΕΟΔΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με θεσμικό πλαίσιο ΚΕΕΛΠΝΟ ο διάδοχος ΕΟΔΥ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και για τη μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προς διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Β. Κικίλια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και εντάσσονται σ’ αυτό σειρά ζητημάτων που κρίνονται ως άμεσης προτεραιότητας για το υπουργείο.

«Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει και κομμάτια του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ, που το κάνουμε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και γρήγορα σε έκτακτες καταστάσεις. Βλέπετε τι γίνεται με το προσφυγικό - μεταναστευτικό κάθε μέρα στις δομές μας. Αυτοί οι άνθρωποι χρήζουν και φροντίδας και νοσηλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του υπουργού στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού προκαλούν τη μνήμη και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, ιδιαίτερα όταν γίνονται με το επιχείρημα της αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ αποτελεί τον διάδοχο αντικαταστάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, που σηματοδοτήθηκε με την αλλαγή του ονόματός του και την εκκίνηση του νέου φορέα, αρμόδιου για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας, την πρόληψη νόσων, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της Πολιτείας και της κοινωνίας.

Επιπροσθέτως, η μετονομασία του σηματοδότησε την αποδέσμευση από το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, αλλά και σειρά δικαστικών ερευνών και διαχειριστικών ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση πράξεων και παραλείψεων που έγιναν κατά κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ίσχυαν για το ΚΕΕΛΠΝΟ και εκμεταλλευόμενες το θεσμικό πλαίσιο που ρύθμιζε τη λειτουργία του.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας αποτέλεσε πεδίο έντονης διαμάχης κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας και προκαλεί πολλά ερωτήματα η επιλογή επαναφοράς αυτού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας που έδινε τη δυνατότητα στο φορέα να απολαμβάνει εξαιρέσεις από το δημόσιο λογιστικό και τις προβλέψεις περί προμηθειών του Δημοσίου. Μάλιστα, υπάρχει ήδη δικογραφία για επτά επιτελικά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ με κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, ενώ η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ζητήσει για την ίδια υπόθεση τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό υγείας Άδ. Γεωργιάδη.

Π. Πολάκης: “Κίνδυνος η δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ να τιναχτεί στον αέρα”

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τονίζει ότι η δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς, όπως υποστηρίζει, η υπεράσπιση για δικονομικούς λόγους επιχειρεί να αθωώσει αυτούς που κατηγορούνται για την κλοπή δημοσίου χρήματος. Ο τέως αν. υπουργός Υγείας επισημαίνει πως το δικαστήριο έχει ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ να βεβαιώσει με απόφασή του ότι έχει έννομο συμφέρον και συμφωνεί να συνεχιστεί η δίκη, γεγονός που υποχρέωσε τον πρώην υπουργό να απευθυνθεί στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου καλώντας τους κυρίους Κικίλια και Κοντοζαμάνη να μην παρέμβουν στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ ώστε να παρθεί απόφαση που θα οδηγήσει στη διακοπή της δίκης και την απαλλαγή των κατηγορουμένων. “Θα έχετε την πλήρη ευθύνη προειδοποιεί”.

Ανδρέας Ξανθός: “Το περί καμένης γης δεν ισχύει πουθενά”

Την τρίτη τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια μέσα σε δέκα μέρες σχολιάζει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι ο νέος υπουργός επανέλαβε με την ίδια θρασύτητα το θεμελιώδες ψέμα ότι επί «τεσσεράμισι χρόνια στο σύστημα Υγείας δεν έγινε τίποτα» και ότι «το ΕΣΥ είναι στο έλεος του Θεού»!

“Η καταστροφολογία για καμένη γη είναι πια κοινά παραδεκτό ότι δεν ισχύει ούτε για την οικονομία, ούτε για το κοινωνικό κράτος, ούτε πολύ περισσότερο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας” τονίζει ο Αν. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι “η ανάδειξη διαχρονικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες Υγείας δεν είναι πολιτική. Είναι επικοινωνιακός ‘θόρυβος’ χωρίς καμιά αξιοπιστία, όπως τον χαρακτηρίζει, σημειώνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ξέρουν ότι για πρώτη φορά μέσα στην κρίση έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μαζικές προσλήψεις προσωπικού, βελτιώθηκαν οι κτηριακές υποδομές και ο εξοπλισμός στα περισσότερα νοσοκομεία, ενισχύθηκαν οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, ήταν εγγυημένη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις”.

Ρίχνει «μαύρο δάκρυ» ο υπουργός για την υπαρκτή καθυστέρηση των κρίσεων για την πρόσληψη γιατρών ΕΣΥ. Και προαναγγέλλει την επιτάχυνση και τη διεκπεραίωσή τους σε πέντε μήνες. Εκεί όντως παρατηρείται δυσκολία, γιατί πολύ απλά υπήρξαν πολυάριθμες προκηρύξεις και μεγάλος όγκος αιτήσεων. Ας διορίσει λοιπόν τους 174 μόνιμους γιατρούς για τα ΤΕΠ, που έχει ολοκληρωθεί η επιλογή τους από τα αρμόδια Συμβούλια της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου) και περιμένουν την υπογραφή του στο υπουργείο, κι ας αφήσει κατά μέρος την υποκρισία για την υπαρκτή ταλαιπωρία των ασθενών στην εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων. Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ υπήρξε σοβαρή παρέμβαση στην Επείγουσα Ιατρική, με τη θεσμοθέτηση διετούς εξειδίκευσης και με στοχευμένη ενίσχυση με πεντακόσιους μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς των ΤΕΠ, για τη αυτόνομη στελέχωση και αξιόπιστη λειτουργία τους.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σύστημα διαλογής επειγόντων περιστατικών

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τρεις μήνες τώρα ο Β. Κικίλιας δεν έχει διορίσει ούτε έναν γιατρό (μόνιμο ή επικουρικό) στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και δεν έχει σχεδιάσει ούτε μία πρόσληψη προσωπικού στο ΕΣΥ. Απλώς ανακοινώνει ένα μέρος από τις προσλήψεις που έχει δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2019 με βάση τον κανόνα ένα προς ένα (προσλήψεις / αποχωρήσεις) που η Ν.Δ. θέλει να καταργήσει!

Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι στο πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών να αυξήσει κατά 30% τις διαθέσιμες κλίνες (λειτουργούν 574, περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο), περιορίζοντας τη δυσκολία που παρατηρείται, ιδιαίτερα τον χειμώνα, λόγω γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η αλήθεια, τέλος, είναι ότι στο ζήτημα των εμβολιασμών, στο οποίο δίνει -και σωστά- έμφαση ο νέος υπουργός, υπήρξε το 2018 η μεγαλύτερη από ποτέ εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη γρίπη (σχεδόν 2 εκατομμύρια εμβόλια διατέθηκαν στην αγορά) και υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των εμβολιασθέντων υγειονομικών στο ΕΣΥ επειδή ακριβώς έγινε συστηματική προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα (γιατροί, φαρμακοποιοί, επισκέπτες Υγείας, άλλοι επαγγελματίες Υγείας), από τις επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και από το υπουργείο και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Πολλή επικοινωνία λοιπόν και ελάχιστη ουσία. Αυτό είναι το «δείγμα γραφής» του Β. Κικίλια. Μόνο που η «γραμμή» αυτή στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της Υγείας, έχει ημερομηνία λήξης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αν. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL