Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Από πάνω η φιέστα για τον ΕΟΠΥΥ, από κάτω το τακτοποιημένο πλέον χάος που άφησαν" (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Από πάνω η φιέστα για τον ΕΟΠΥΥ, από κάτω το τακτοποιημένο πλέον χάος που άφησαν" (Ηχητικό)

Στο υπόγειο του κτιρίου της Πεύκης είναι τακτοποιημένα και οργανωμένα όσα παραλάβαμε σε χαώδη κατάσταση το 2015, πάνω από αυτά θα πάνε να πανηγυρίσουν μαζί με τους κλινικάρχες την συνεργασία που «υπήρχε πάντα», συμπληρώνουν αυτό που είχε ξεκινήσει το 2015-2019, είπε ο τέως αντιπρόεδρός του Τάκης Γεωργακόπουλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Όπως θύμισε, η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ περιόρισε τα ληξιπρόθεσμα χρέη από 1,2 δισ. ευρώ το 2016 σε 130-150 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/676575815&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


«Σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό, τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται μέσω των κλινικών στους νεφροπαθείς που κάνουν χρόνια αιμοκάθαρση … τώρα επεκτείνεται αυτό το καθεστώς στους ογκολογικούς ασθενείς … που ποτέ δεν στερήθηκαν τα φάρμακά τους», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες «γκρίνιες» για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αφορούσαν ποτέ τα φάρμακα της θεραπείας, αλλά φάρμακα που οι ασθενείς έπαιρναν για το σπίτι, στα μεσοδιαστήματα των κύκλων χημειοθεραπείας. Αντίθετα, τα φάρμακα για τον κάθε κύκλο της χημειοθεραπείας τα έδινε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία καθυστέρηση και πρόβλημα είτε απευθείας στον ασθενή είτε σε συγγενή με εξουσιοδότηση είτε όταν η θεραπεία γινόταν σε ιδιωτική κλινική σε εκπρόσωπό της.

Υπογράμμισε επίσης ότι επειδή ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να παίρνει με μεγάλη έκπτωση αυτά τα φάρμακα από τις φαρμακευτικές, πολύ φθηνότερα και από τα δημόσια νοσοκομεία, τα χορηγεί δωρεάν στους ασθενείς.

Όταν κλινική ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να παραλάβει τα φάρμακα για συγκεκριμένους ασθενείς που θα την έχουν εξουσιοδοτήσει νόμιμα (δήλωση του ν. 105 ή πληρεξούσιο), πρέπει εκεί πάνω να αναγράφεται ο αριθμός της συνταγής που έχει γράψει ο γιατρός, αλλά όπως τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, «χρειάζεται ωστόσο και μία δεύτερη ασφαλιστική δικλίδα που τώρα θα πρέπει να τεθεί, η οποία είναι να υπάρχει εισαγωγή του ασθενή με το ΑΜΚΑ του στην κλινική για την χημειοθεραπεία. Διαφορετικά μπορεί να ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις, να στέλνουν κλινικές στον ΕΟΠΥΥ για εκτέλεση, χωρίς να ξέρουμε εάν ο ασθενής πάσχει ή δεν πάσχει από καρκίνο, χωρίς να ξέρουμε αν νοσηλεύεται ή δεν νοσηλεύεται, με ημερήσιο έστω νοσήλιο, να κάνει την χημειοθεραπεία».

Σημείωσε επίσης ότι οι μεγάλες κλινικές, που κάνουν χημειοθεραπείες, είναι υποχρεωμένες να έχουν φαρμακείο, άρα «απορώ γιατί οι παραγγελίες αυτών των φαρμάκων δεν γίνονται μέσω των φαρμακείων των κλινικών … μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για να μην τα χρεώνονται ακριβότερα από τις φαρμακευτικές».

Σημείωσε επίσης ότι όλα αυτά σχεδιάζονται πολλούς μήνες, ίσως και πάνω από χρόνο, «να δούμε εάν θα υλοποιηθούν με ασφάλεια από την νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι για να περιοριστούν φαινόμενα σπατάλης και παρατυπιών «πρέπει να διασφαλίζεται ότι η εκτέλεση των συνταγών γίνεται αξιόπιστα, αντιστοιχώντας σε πραγματικούς αρρώστους … να γίνουν δομικές αλλαγές στο σύστημα πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου θα φαίνεται τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός και τι επιτρέπεται να συνταγογραφήσει ανά πάθηση -μία επίπονη και μακρόχρονη εργασία που έχουμε ήδη ξεκινήσει», όπως είπε. «Από εκεί και πέρα, σιγά-σιγά πρέπει να χτίσεις πάνω σε αυτό δικλίδες ασφαλείας … αλλιώς οι δαπάνες θα είναι πάντα ανεξέλεγκτες».

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργακόπουλος θύμισε ότι στο τέλος του 2015 και τις αρχές του 2016 έφταναν το 1,2 δισ. ευρώ και λίγο πριν τις εκλογές τον Ιούνιο είχαν περιοριστεί στα 130-150 εκατ. ευρώ. «Αυτό δεν το αμφισβήτησε ποτέ κανείς, ακόμη και τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει οι ιδιωτικές ελεγκτικές που “έβαλε από το παράθυρο” ο κ. Γεωργιάδης να εκκαθαρίσουν δαπάνες παρόχων του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αυτό το χάος … το διευθετήσαμε … τον Ιανουάριο του 2018 με ομάδα υπαλλήλων βάλαμε σε τάξη και τα παραστατικά όλων των εταιρειών … είναι όλα στο υπόγειο του κτιρίου της Πεύκης που θα πάνε να πανηγυρίσουν σήμερα μαζί με τους κλινικάρχες την συνεργασία που… υπήρχε πάντα … έρχονται και συμπληρώνουν αυτό που είχε ξεκινήσει το 2015-2019».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL