Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ανδρεας Ξανθός: / Ανδρεας Ξανθός: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. υπονομεύει τη δημόσια περίθαλψη ως κοινωνικό αγαθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρεας Ξανθός: / Ανδρεας Ξανθός: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. υπονομεύει τη δημόσια περίθαλψη ως κοινωνικό αγαθό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Το άνοιγμα στην ιδιωτική αγορά, τα κίνητρα για να υπάρξει ιδιωτική ασφάλιση Υγείας και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ο κανόνας μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, υπονομεύουν ανοιχτά τη δημόσια περίθαλψη ως ένα κρίσιμο κοινωνικό αγαθό και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες για τους οικονομικά αδύναμους, τους φτωχούς και τους ανασφάλιστους, από αξιοπρεπείς και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

«Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ και την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, κάτι που ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο, ούτε καθόλου εύκολη υπόθεση ήταν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στο σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα και τις ακόμη ανοιχτές πληγές από την κρίση και τις μεγάλες περικοπές της πρώτης πενταετίας των Μνημονίων, έχουμε, από το 2015 και μετά, έντιμη διαχείριση και σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ".

Όπως είπε, "με το νοικοκύρεμα και την έντιμη διαχείριση καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες θέτοντας τον στόχο αύξησης των δημόσιων δαπανών Υγείας από το 5%, που είναι σήμερα, στο 6% έτσι ώστε να συγκλίνουμε με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους που είναι γύρω στο 7%".

«Η προσπάθεια αυτή ήταν μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της χώρας και είμαστε πραγματικά περήφανοι, ειδικά για το θέμα της καθολικής πρόσβασης στη νοσηλεία, στις εξετάσεις και στα φάρμακα» ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι αποτέλεσε, μαζί με άλλες ανακουφιστικές παρεμβάσεις, τη μεγάλη τομή για την ενδυνάμωση της προνοιακής φροντίδας και του κοινωνικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως υπογράμμισε, ότι το 2014 ο δείκτης ανικανοποίητων υγειονομικών αναγκών είχε φτάσει στο πικ του, με 14,5%, του πληθυσμού που δήλωνε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει -συνήθως για λόγους οικονομικούς- τις υγειονομικές του ανάγκες.

«Αυτός ο δείκτης, μετά την κάλυψη των ανασφάλιστων, άρχισε να πέφτει και τώρα είναι στο 10,9%, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική που υλοποιήθηκε μείωσε ανισότητες, εξάλειψε εμπόδια πρόσβασης αφήνοντας το αριστερό αποτύπωμα της κυβέρνησης στην πολιτική Υγείας» τόνισε ο Αν. Ξανθός.

Στον αντίποδα, σημείωσε ο υπουργός, «το αντίπαλο πολιτικό σχέδιο λέει ότι δεν χρειάζεται να επενδύουμε σε δημόσια περίθαλψη, δεν χρειάζονται περισσότεροι πόροι ούτε ανανέωση εξοπλισμού ιδιαίτερα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς θα αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα δίνοντάς του τη δυνατότητα σε πεδία φιλέτα του ΕΣΥ να επενδύει με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και να βγάζει κέρδος από αυτά».

Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «είναι μια τεράστια παρέμβαση ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, καθώς πρακτικά σημαίνει ότι το κράτος θα βάζει τις κτηριακές υποδομές, το προσωπικό, την πελατεία και ο ιδιώτης θα βάζει το μηχάνημα και θα βγάζει κέρδος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι τόσο η ανανέωση του εξοπλισμού, η οποία είναι δρομολογημένη μέσα από τη χρηματοδότηση 220 εκατομμυρίων και από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 250 εκατομμυρίων για την ανέγερση δύο νοσοκομείων, τοποθέτηση PET-CT και λοιπά.

Το πρόβλημα του συστήματος Υγείας, ανέφερε ο υπουργός, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο το πρόγραμμα της Ν.Δ. με τον κανόνα 1 προς 5 μας επιστρέφει στην πιο σκληρή περίοδο της υποστελέχωσης και της μνημονιακής επιτροπείας.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαχωριστική γραμμή των προγραμμάτων και των αξιακών χαρακτηριστικών των δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που θα κριθούν στις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL