Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Α. Ξανθός: Περαιτέρω σύγκλιση με την ΕΕ ή επιστροφή σε μνημονιακή υποστελέχωση στην Υγεία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Ξανθός: Περαιτέρω σύγκλιση με την ΕΕ ή επιστροφή σε μνημονιακή υποστελέχωση στην Υγεία;

Ο δείκτης ανικανοποίητων αναγκών Υγείας μειώθηκε από το 14,5% στο 10,9% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις δαπάνες Υγείας να είναι πλέον στο 5% του ΑΕΠ, δικός μας στόχος είναι να φτάσουν το 6% πλησιάζοντας τον μέσο κοινοτικό όρο του 7%, ενώ της ΝΔ είναι η επιστροφή στην πιο σκληρή περίοδο υποστελέχωσης με επαναφορά του 5 προς 1, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, να διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ και την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, κάτι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο, ούτε καθόλου εύκολη υπόθεση, έγινε με την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Σήμερα, στο σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα και τις ακόμη ανοιχτές πληγές από την κρίση και τις μεγάλες περικοπές την πρώτη πενταετία των μνημονίων, έχουμε από το 2015 σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και των δημόσιων δαπανών Υγείας … καταφέραμε να καλύψουμε τις πιο ζωτικές, επείγουσες και πιεστικές ανάγκες αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των ανθρώπων», όπως υπογράμμισε.

Πλέον, «την επόμενη τετραετία στόχος είναι οι δαπάνες Υγείας να ενισχυθούν, από 5% του ΑΕΠ σήμερα στο 6%, για να συγκλίνουμε προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, που είναι στο 7%», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Το δίλημμα λοιπόν για την Υγεία σε αυτές τις εκλογές είναι εάν οι πολίτες θα επιλέξουν «μία πολιτική που μειώνει ανισότητες», όπως είπε, θυμίζοντας ότι ο δείκτης ανικανοποίητων υγειονομικών αναγκών είχε φτάσει το 2014 στο 14,5%, δηλαδή στους 100 συμπολίτες μας οι 14,5 δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν, συνήθως για λόγους οικονομικούς και πρόσβασης, τις υγειονομικές τους ανάγκες. «Αυτός ο δείκτης είναι τώρα στο 10,9%, είναι απόδειξη ότι η πολιτική που υλοποιήσαμε μείωσε ανισότητες, εξάλειψε εμπόδια πρόσβασης, είναι το αριστερό αποτύπωμα στην πολιτική Υγείας».

Το αντίπαλο πολιτικό σχέδιο, σχολίασε για το πρόγραμμα της ΝΔ, λέει ότι δεν χρειάζεται να επενδύουμε στην δημόσια περίθαλψη, περισσότεροι πόροι, ανανέωση εξοπλισμού, αλλά να αγοράζονται υπηρεσίες από έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και να βγάζει αυτός κέρδος από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και υποδομές. «Πρακτικά, να βάζει το κράτος υποδομές, προσωπικό, πελατεία, ο ιδιώτης μόνο το μηχάνημα και να παίρνει το κέρδος. Είναι παρέμβαση ανοιχτής ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας που δεν απαντά και στο πρόβλημά του, το οποίο δεν είναι τόσο η ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, όσο το ανθρώπινο δυναμικό. Εκεί, η πρότασή της για επιστροφή στο 1 προς 5 μας πάει πίσω στην πιο σκληρή περίοδο υποστελέχωσης και μνημονιακής επιτροπείας», όπως τόνισε.

Μαζί με άλλα που έχουν διατυπωθεί ρητά, για ιδιωτική ασφάλιση Υγείας, επιλογή ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κτλ., «είναι μία γραμμή που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες, αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων, των φτωχών, των ανασφάλιστων, από αξιοπρεπείς και αξιόπιστες υπηρεσίες … υπονομεύει ανοιχτά την δημόσια περίθαλψη ως κρίσιμο και ζωτικό κοινωνικό αγαθό», είπε ο κ. Ξανθός.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/645542451&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL