Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Όταν η αλήθεια για την Υγεία δεν εξαντλείται στο κέρδος των ιδιωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η αλήθεια για την Υγεία δεν εξαντλείται στο κέρδος των ιδιωτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Είναι αλήθεια ότι το clawback και το rebate νομοθετήθηκαν καθ’ υπόδειξη των δανειστών από το 2010 το 2012 και επεκτάθηκαν το 2013 από τις υπάκουες κυβερνήσεις της εποχής με στόχο τη δραστική μείωση της υπέρογκης για τα δεδομένα της χώρας κατανάλωσης υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων καθώς και τον περιορισμό της καταγεγραμμένης διαφθοράς που επικρατούσε ιδίως από το 2004 και μετά.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Εξεταστική για την Υγεία καθώς και οι αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου που επέβαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες για τη συνδιαλλαγή τους με Έλληνες αξιωματούχους, μέλη επιτροπών των υπουργείων, γιατρών και άλλων που υποστήριξαν  προνομιακά την προώθηση των προϊόντων τους στους τομείς των προμηθειών αντιδραστηρίων, υλικών, με αποκορύφωμα την προκλητική δράση τους στο φάρμακο, περιγράφουν χαρακτηριστικά την κατάσταση.

Ήδη άλλωστε αυτές οι υποθέσεις διερευνώνται για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη καθώς υπήρξε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, τόσο με τη διερεύνηση των σκανδάλων (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, “Ερρίκος Ντυνάν”, αρθροσκοπήσεις) όσο και με παρεμβάσεις για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος Υγείας.

Τα αποτελέσματα όμως αυτής της συνεχιζόμενης για χρόνια διαφθοράς και απαξίας των δημόσιων δομών ήταν να συγχωνευτούν τμήματα και κλινικές, να εκδιωχθούν από το σύστημα Υγείας 2.500 ιατροί αποδυναμώνοντας τα παλιά πολυϊατρεία του ΙΚΑ και ο κόσμος να δαπανά -όσοι είχαν- περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες Υγείας ή να συσσωρεύεται στα δημόσια νοσοκομεία, που ασφυκτιούσαν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Απόρροια αυτής της καταστροφικής πολιτικής, που θέλει να επανέλθει με μεγαλύτερη εκδικητικότητα και σαν οδοστρωτήρας να σαρώσει όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, ήταν 2.500.000 ανασφάλιστοι, μεγάλο ποσοστό όχι μόνο των φτωχών αλλά και της μεσαίας τάξης, που αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις, τις θεραπείες για την υγεία τους ή ακόμα και για τη νοσηλεία τους.

Ενδεικτικά, από το 2010 μέχρι το 2015 κατεγράφησαν ανεμβολίαστα παιδιά, έγκυες που γέννησαν τα παιδιά τους χωρίς τις απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις ελέγχου και βαριά άρρωστοι, αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ, που αδυνατούσαν να λάβουν τις θεραπείες τους ή να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ασφαλισμένων που χρειάζονταν οξυγόνο και έπρεπε να προπληρώνουν κάθε μήνα 100 ευρώ και να παίρνουν 6 μήνες μετά τα χρήματά τους βιώνοντας απίστευτη ταλαιπωρία για να περάσουν από επιτροπές έγκρισης και δαπανώντας χρόνο και χρήμα. Υπήρχαν ασθενείς που προσέφευγαν στα απαξιωμένα νοσοκομεία, οι οποίοι έπρεπε να πληρώνουν βασικές εξετάσεις, όπως αυτή της διάγνωσης του εμφράγματος.

Η βιοψία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς χρεωνόταν στο δημόσιο νοσοκομείο περίπου 200 ευρώ στους ασφαλισμένους. Στον τομέα του φαρμάκου, σταμάτησαν να χορηγούνται φάρμακα σημαντικά για τη ζωή χιλιάδων ασθενών με το 25% της συμμετοχής και μετατράπηκαν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα επιβαρύνοντας εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους, γιατί οι ανασφάλιστοι, πολύ απλά δεν τα έπαιρναν με ότι συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση τη δημόσια Υγεία.

Είναι ενδεικτική η δραστηριοποίηση μηχανισμών και δομών αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν από το 2011 και μετά, με τα κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία όπου αλληλέγγυοι γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ασθενείς έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα καρκινοπαθών και χιλιάδων άλλων ασθενών.

Από το 2015 ο άνθρωπος ξανά στο επίκεντρο της Δημόσιας Υγείας

Με την αλλαγή κυβέρνησης το 2015 αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία ανακόπτοντας τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που έπληττε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ο εμβληματικός για την Αριστερά Νόμος 4386 του 2016 θεσπίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διασφαλίζοντας το μέγιστο, ακόμα και για ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η διεύρυνση της χωρητικότητας των υπηρεσιών υγείας, η αναβάθμιση του συστήματος με υλικούς και ανθρώπινους πόρους με 20.000 προσλήψεις, η αναβάθμιση με σύγχρονο εξοπλισμό αξίας 220 εκατομμυρίων στα δημόσια νοσοκομεία, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οποία μέχρι τότε, εντέχνως και για την εξυπηρέτηση  ιδιωτικών συμφερόντων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν απαξιώσει, η διεπιστημονική ομάδα των 1.100 εργαζομένων στις 127 μέχρι σήμερα ΤΟΜΥ -το 1/3 εξ αυτών νέοι κάτω των 40, οικογενειακοί γιατροί η «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας, οι δημόσιοι απολογισμοί των διοικήσεων, όροι άγνωστοι για το πολιτικό λεξιλόγιο και κυρίως τις δράσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επίσης δόθηκαν κίνητρα και θεσπίστηκαν όροι για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, με γνώμονα όμως το δημόσιο συμφέρον, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και όχι μόνο το κέρδος των ιδιωτών. Αναγνωρίζοντας παράλληλα το clawback και το rebate ως άδικα και οριζόντια μέτρα που βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων, αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί και τα όρια δαπανών μειώνοντας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια την επιβάρυνση. Άξια αναφοράς επίσης είναι η οργανωμένη απάντηση της Πολιτείας στο ζήτημα στελέχωσης και οργάνωσης του συστήματος Υγείας με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων 524 γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, όπως και με την προκήρυξη 544 θέσεων μόνιμων ιατρών για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, κινήσεις που είχαν να γίνουν από την ίδρυση του ΕΣΥ και ανακουφίζουν σημαντικά τη λειτουργία των νοσοκομείων και των πολιτών που καταφεύγουν σε αυτά.

Μετά από όλα αυτά το ερώτημα που αναζητά απάντηση, ηθική και πολιτική, είναι εάν μπορεί και πρέπει το κέρδος του ιδιώτη να σταθεί εμπόδιο στη δημόσια υγεία.

Παύλος Πολάκης: Αναβαθμίσαμε το δημόσιο σύστημα με μηχανήματα αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ

«Βάλαμε υπερσύγχρονα μηχανήματα που αναβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, PET CT και άλλο πανάκριβο εξοπλισμό, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, και τώρα προχωράμε στην ένταξη του εργαστηριακού γονιδιακού ελέγχου μιας σειράς εξετάσεων που μας δείχνουν αν μπορεί ο ασθενής να ωφεληθεί από τις σύγχρονες θεραπείες της εξατομικευμένης ιατρικής" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στο Κόκκινο και στην Ευγενία Λουπάκη, ενώ αναφερόμενος στο κρίσιμο δίλημμα των εκλογών τόνισε ότι «επιλέγουμε τι μέλλον θέλουμε για τη χώρα, αν θέλουμε να μας κυβερνήσει ένα κόμμα που επαγγέλλεται ότι θα δώσει το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα ή τη συνέχιση του έργου ανάταξης της δημόσιας Υγείας.

Η Ν.Δ. δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να κλείσει δέκα ντιλ, όπως αυτό με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ή το άλλο για το μάνατζμεντ των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας των νοσοκομείων σε ιδιώτη, υπογράμμισε ο Κ. Πολάκης. «Εξοπλισμό που αγοράσαμε εμείς ή και θα αγοράσει αυτός. Θα μπαίνει αυτός μέσα, θα έχει την πελατεία έτοιμη, την πληρωμή εξασφαλισμένη από τον ΕΟΠΥΥ και θα κονομάει γιατί... είναι όμορφος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο αν. υπουργός τόνισε ότι "μπήκαν στο σύστημα Υγείας 19.500 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, την επόμενη τετραετία με το 1 προς 1 έχουν εξασφαλιστεί άλλες 10.000 μόνιμες θέσεις, ενώ πλέον τα νοσοκομεία που παραλάβαμε με χρέη 735 εκατ. ευρώ έχουν θετικό ταμειακό πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, θέτοντας το ερώτημα στελέχωσης των δομών Υγείας με την αναλογία μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις που θέλει η Ν.Δ. «Για φανταστείτε", ανέφερε, "εάν τώρα υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση των νοσοκομείων, αύριο - μεθαύριο, όταν θα πρέπει να φεύγουν πέντε νοσηλεύτριες για να παίρνεις μία, να πρέπει να φεύγουν πέντε γιατροί για να παίρνεις έναν, τι θα γίνει;».

Επίσης στηλίτευσε τη στάση της Δικαιοσύνης και την καθυστέρησή της στην ολοκλήρωση των κακουργηματικών διώξεων που έχουν ασκηθεί, αλλά και τη Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, «κατεβάζει υποψήφιο τον κ. Πουλή, που έδινε στον μπατζανάκη του εργολαβία με πρακτικά απευθείας ανάθεση ή ψευτοπρόχειρο διαγωνισμό 160.000 ευρώ τον χρόνο τη συντήρηση μίας πολυκατοικίας των ξενώνων του ΚΕΕΛΠΝΟ ή που πούλαγε 12,5 ευρώ τη μερίδα τις φακές».

Είναι πάρα πολλά χρήματα, 1 δισ. ευρώ  σε επτά χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας μηχανισμός εξαγοράς των ΜΜΕ, είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL