Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μια ακτινογραφία στο "κύτταρο" της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ακτινογραφία στο "κύτταρο" της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι η “καρδιά” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο τομέα. Χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας λαμβάνουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αποσυμφορηθεί, ενώ επανήλθε και ο θεσμός του  οικογενειακού γιατρού. Σήμερα, λειτουργούν 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε μεγάλες πόλεις της χώρας, 29 από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική, με έμφαση στις περιοχές που έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας.

Οι καθοριστικοί παράγοντες που ώθησαν το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει -σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- στη δημιουργία των ΤΟΜΥ ήταν το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και με την καθετοποιημένη οργάνωση του ΙΚΑ.

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα Υγείας και αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Βασικός τους στόχος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους, που ανέρχεται σε 10.000 με 12.000 άτομα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας στο σύστημα Υγείας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας. Η διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει τις ΤΟΜΥ αποτελείται από 12 μέλη, δηλαδή 4 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, 1 παιδίατρο, 2 νοσηλευτές και 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικό λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι επισκέψεις πολιτών στις ΤΟΜΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις, ενώ έλαβαν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες. Παράλληλα, από την έναρξη της λειτουργίας των ΤΟΜΥ τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που εκτείνεται στην Κεντρική, Βόρεια, Νότια και Ανατολική Αττική, από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σταδιακά 12 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Μέχρι και το Μάιο του 2019 είχαν εγγραφεί 38.782 πολίτες σε οικογενειακό γιατρό και έλαβαν υπηρεσίες Υγείας από τις διεπιστημονικές ομάδες των ΤΟΜΥ.

Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις ΤΟΜΥ

Η έκθεση με τα ευρήματα της μελέτης που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μέτρηση ικανοποίησης των ωφελούμενων από τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δείχνει ότι τις υψηλότερες βαθμολογίες πολιτών συγκεντρώνει η ποιότητα της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.620 πολιτών που επισκέφθηκαν 63 Τοπικές Μονάδες της χώρας μέσα στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019.

Το 85,1% εξ' αυτών, έλαβε υπηρεσίες γενικού γιατρού, το 36,6% έλαβε νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13,6%, υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12,4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το υπόλοιπο 12,4% υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού. Επιπλέον, οι συχνότερες αιτίες επίσκεψης αφορούσαν τη συνταγογράφηση φαρμάκων (38,1%), τη συνταγογράφηση εργαστηριακών / διαγνωστικών εξετάσεων (22,7%), την προγραμματισμένη επίσκεψη ή τον ιατρικό έλεγχο (27,4%), την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθένειας (20,2%) και τον εμβολιασμό (9,1%).

Όσον αφορά την ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΤΟΜΥ, το 67,9% των ωφελουμένων δήλωσε ότι περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του, ενώ το 21,4%, δήλωσε ότι περίμενε 15 με 30 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL