Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο Αν. Ξανθός έθεσε το δίλημμα των εκλογών στο τομέα της Υγείας: / Αν. Ξανθός: Θέλουμε τη μείωση των ανισοτήτων στο ΕΣΥ ή την παράδοσή του στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αν. Ξανθός έθεσε το δίλημμα των εκλογών στο τομέα της Υγείας: / Αν. Ξανθός: Θέλουμε τη μείωση των ανισοτήτων στο ΕΣΥ ή την παράδοσή του στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα;"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Το κρίσιμο δίλημμα των εκλογών είναι «εάν θέλουμε μια πορεία του συστήματος Υγείας που θα μειώνει τις ανισότητες, θα ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα του, θα εγγυάται την πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις ή θέλουμε ένα σύστημα Υγείας το οποίο θα εκχωρεί συνεχώς περισσότερο ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα» τόνισε σε ανοικτή συγκέντρωση στα Πατήσια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων της γειτονιάς των Πατησίων πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό μια ιδιαίτερα εποικοδομητική ανοικτή συγκέντρωση για τους λόγους που πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, με βασικούς ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γραμματέα του υπουργείου Σταμάτη Βαρδαρό, υπεύθυνο για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατά την ομιλία του ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι το πολιτικό σχέδιο που ακολούθησε το υπουργείο Υγείας κατάφερε μετά από τέσσερα χρόνια να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, προωθώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ως απάντηση στην υγειονομική φτώχεια που είχε επιφέρει η πολιτική συρρίκνωσης και εγκατάλειψης των προηγούμενων κυβερνήσεων.

"Προωθήσαμε τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που άφησαν το αποτύπωμά μας ως αριστερής κυβέρνησης, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι" τόνισαν κατά την ομιλία τους οι Ανδρέας Ξανθός και Στ. Βαρδαρός. Συγκεκριμένα:

1. Η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών είναι η μεγάλη τομή στην κοινωνική και υγειονομική πολιτική της χώρας που έχει την υπογραφή της Αριστεράς.

2. Η κατά προτεραιότητα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

3. Η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας με μέτρα θεσμικής θωράκισης και κανόνες δημόσιας λογοδοσίας.

4. Μεταρρυθμίσεις με πιο εμβληματική τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, ανέφερε ο υπουργός, "οι εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας έβαλαν πλάτη, παρά την πίεση και παρά τις μισθολογικές περικοπές που είχαν υποστεί, και συνέχισαν να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες στον κόσμο που τις είχε ανάγκη, ακριβώς γιατί αναγνώρισαν ότι δεν είχαμε πρόθεση να ακρωτηριάσουμε ούτε να καταργήσουμε νοσοκομεία όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν ότι το πολιτικό μας σχέδιο δεν είναι να συγχωνεύσουμε κλινικές, τμήματα ή να καταργήσουμε οργανικές θέσεις και να βάλουμε κόσμο σε διαθεσιμότητα όπως ήταν το περιβάλλον και το κλίμα μέχρι το 2015 και ενέκριναν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μας σχέδιο, που λέει μεροληψία υπέρ του δημόσιου συστήματος, με τη συνέργεια του ιδιωτικού τομέα της υγείας, αλλά με κανόνες, πλαίσιο και μηχανισμούς ελέγχου".

«Το πολιτικό μας σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας αποτελεί τεράστια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων της χώρας και όχι στο να αφήσουμε το αόρατο χέρι της αγοράς να ρυθμίσει τα θέματα υγείας των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για το σχέδιό μας αυτό κατηγορηθήκαμε από τη Ν.Δ. για κρατισμό" ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός κάνοντας λόγο για "θράσος, όταν στη χώρα μας η αναλογία των ιδιωτικών δαπανών υγείας έναντι των δημόσιων είναι 80% - 20%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 60% - 40%".

«Τολμούν στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας κάποιοι να μιλούν για κρατισμό όταν ενισχύουμε τις δημόσιες δομές και λένε τώρα ωμά και ανερυθρίαστα, ότι δεν χρειάζεται να επενδύουμε άλλο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν χρειάζεται να ανανεώνουμε τις υποδομές του και τον εξοπλισμό του».

Η Ν.Δ. εκφράζει έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό νεο-θατσερικού τύπου

«Η Ν.Δ., σε αντίθεση με εμάς που δώσαμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων δομών, λέει ότι δεν χρειάζεται να τα κάνουμε αυτά καθώς έχουμε έναν υπερανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα και πρέπει να του δώσουμε ευκαιρίες επενδύσεων και κερδοφορίας στον τομέα της Υγείας. Πρέπει δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως έχει πει αυτολεξεί ο επίδοξος πρωθυπουργός, να βάζουν σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία αντί να τα αγοράζει το ΕΣΥ και φυσικά να βγάζουν από εκεί οι ιδιωτικές εταιρίες κέρδος".

"Ο κύριος Μητσοτάκης λέει ότι η Πολιτεία θα βάζει τα κτήρια, το προσωπικό, την πελατεία και ο ιδιώτης θα βάζει το μηχάνημα και θα βγάζει λεφτά", κάτι που, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, "δεν είναι απλά ακραίος νεοφιλελευθερισμός, αλλά και νεο-θατσερικού τύπου εκδοχή ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, που, όπως εξήγησε, πολύ απλά σημαίνει μεγαλύτερες ανισότητες και αποκλεισμό του πιο αδύναμου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL