Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αποψιλώνουν τα ιδρύματα από προσωπικό για να δώσουν δουλειές σε ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποψιλώνουν τα ιδρύματα από προσωπικό για να δώσουν δουλειές σε ιδιώτες

Την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου επιβάλλει de facto η κυβέρνηση, απολύοντας 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους από 8 ιδρύματα. Συγκεκριμένα, αποψιλώνονται από πολύτιμο δυναμικό κομβικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων, γεγονός που θα έχει τις εξής συνέπειες: αθρόες συγχωνεύσεις (π.χ. των βιβλιοθηκών) και ανάθεση σε εργολάβους και ιδιωτικές επιχειρήσεις σημαντικών κομματιών της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Με την απόφαση του υπουργού Παιδείας αποδεκατίζονται οι εξής κλάδοι και ειδικότητες: διοικητικού, οικονομικού, λογιστικού και τεχνικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, προσωπικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταφραστών-διερμηνέων, υπαλλήλων γραφείου, γραμματέων, υπαλλήλων διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης, τηλεφωνητών-θυρωρών, επιμελητών, επιστατών, κλητήρων καθώς και φυλάκων-νυχτοφυλάκων.

Ιδιωτικές εταιρείες, security και δίδακτρα

Βάζοντας μαχαίρι στο προσωπικό των παραπάνω υπηρεσιών, η κυβέρνηση εφαρμόζει μία νέα «Αθηνά» συγχωνεύσεων διοικητικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα αναγκάζει τα πανεπιστήμια να γίνουν πελάτες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, αντί να επιχορηγεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να καλύπτει με δικό του δυναμικό τις πολύμορφες δράσεις και ανάγκες του, θα επιδοτεί τις ιδιωτικές εταιρείες και τα κέρδη τους, φέρνοντας μέσα στο πανεπιστήμιο τον εργασιακό μεσαίωνα. Διότι είναι γνωστό το άθλιο εργασιακό καθεστώς τύπου Κούνεβα που εφαρμόζεται στις εργολαβίες πάσης φύσεως. Επιπλέον, η είσοδος των εταιρειών «σεκιούριτι» στα πανεπιστήμια, λόγω των περικοπών του προσωπικού φύλαξης, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό καταστολής κάθε πανεπιστημιακής αντίδρασης.

Η αποψίλωση των πανεπιστημίων από διοικητικό προσωπικό δεν φέρνει μόνο τις ιδιωτικές εταιρείες μέσα στο πανεπιστήμιο, φέρνει και δίδακτρα. Με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 60%, οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώσουν για διάφορες υπηρεσίες τις οποίες αδυνατεί το πανεπιστήμιο να τους προσφέρει δωρεάν. Άλλωστε, αυτό ήδη έχει ξεκινήσει. Θυμηθείτε τι έγινε με το φοιτητικό πάσο. Από τότε που η Α. Διαμαντοπούλου αποφάσισε να εκχωρήσει την έκδοσή του σε γνωστές εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας, κάθε φοιτητής πληρώνει το ποσό των 2,5 ευρώ για να πάρει τη φοιτητική του κάρτα. Τώρα μπορεί να κληθεί να πληρώνει παράβολο για την εγγραφή του, παράβολο για να πάρει πτυχίο κ.ά.

Ο φόρος αίματος σε αριθμούς

Τα πανεπιστήμια που θα πληγούν είναι τα πλέον δυναμικά της χώρας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας έκρινε αυθαίρετα ότι μόνο 8 από τα 25 ιδρύματα «παρουσιάζουν πλεονάσματα ανθρώπινου δυναμικού ώστε να συμβάλουν στην κινητικότητα». Το ίδρυμα που στην κυριολεξία αποδεκατίζεται είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τους 883 υπηρετούντες, χάνει τους 399 και μένει με μόλις 484 διοικητικούς. Ακολουθεί σε αφαίμαξη το ΕΚΠΑ που χάνει 498 από τους 1.337. Το ΑΠΘ θα μετρήσει την απώλεια 169 εργαζομένων από 769. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας θα μείνει με 324 υπαλλήλους, καθώς βλέπουν την πόρτα της εξόδου 118. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης φεύγουν 49 υπάλληλοι από 363 που υπηρετούν σήμερα. Επίσης, χάνουν 49 διοικητικούς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (από 288), 35 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (από 190) και 33 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (από 302).

Να σημειωθεί ότι ακόμα και με τους υπολογισμούς που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας, κανένα από τα πανεπιστήμια αυτά δεν εμφάνιζε υπεράριθμους υπαλλήλους. Το αντίθετο, όλα εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα, όπως καταγγέλλουν ανοικτά οι διοικήσεις τους.

Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ιδρύματα και δεν επιμερίστηκαν οι απώλειες σε όλα; Διότι το υπουργείο Παιδείας, με την κουτοπόνηρη λογική του, θεωρεί ότι έτσι θα σπάσει το πανεπιστημιακό μέτωπο και θα περιορίσει τις αντιδράσεις.

Ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο μέχρι το 2017...

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση, το μέτρο της διαθεσιμότητας ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον μέχρι το 2017! Αυτό προκύπτει από την τετραετή θητεία του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας για το θέμα των διαθεσιμοτήτων. Η θητεία του συμβουλίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ με υπουργική απόφαση μπορεί να παραταθεί για μία διετία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, έργο του υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η επιλογή των 1.349 υπαλλήλων που θα βγουν σε αυτή τη φάση σε διαθεσιμότητα, καθώς και η επιλογή όσων μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα. Το τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ (πρόεδρος) και από δύο ανώτατα διοικητικά στελέχη του ΕΚΠΑ. Μάλιστα, αν κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα αρνηθεί να αναλάβει καθήκοντα, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και ο υπουργός Παιδείας ορίζει στη θέση αυτή διευθυντή από τις διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο η θητεία του συμβουλίου είναι τετραετής και μάλιστα με δυνατότητα παράτασης, αφού το έργο του είναι συγκεκριμένο και έχει ημερομηνία λήξης.

Η διαθεσιμότητα των 1.349 υπαλλήλων θα υλοποιηθεί με διαδικασίες εξπρές. Τα πανεπιστήμια, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καλούνται να υποβάλουν μέσα σε 15 ημέρες τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης που τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το ότι η διαθεσιμότητα ήρθε για να μείνει φαίνεται και από το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής που θα συντάξει τα νέα οργανογράμματα σε όλα τα ΑΕΙ.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ήδη ότι 646 υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν ισάριθμες θέσεις σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια. Αυτό, λέει, δείχνει ότι διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απόλυση. Προφανώς, κάνει λάθος στην αφαίρεση, ενώ ποσώς ασχολείται με τη διάλυση της ζωής αυτών που θα «βγουν» από τη διαθεσιμότητα για να καλύψουν μία θέση κυρίως σε ΤΕΙ της περιφέρειας.

Ετοιμάζονται τα νέα οργανογράμματα

Παράλληλα με τις διαθεσιμότητες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συγκροτεί ομάδα εργασίας για τα νέα οργανογράμματα σε όλα τα ΑΕΙ. Με τα νέα αυτά οργανογράμματα, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογούνται καταστάσεις σαν κι αυτές που είδαμε να προωθεί η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δρομολογούνται, δηλαδή, καταργήσεις ολόκληρων τομέων που θα φέρουν νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, ενδεχομένως και μελών ΔΕΠ, ενώ θα οδηγήσουν χιλιάδες νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL