Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ανω Βαθύ Σάμου: / Ανω Βαθύ Σάμου: Σύλλογος γονέων ζητάει από δασκάλα αποζημίωση 50.000 ευρώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανω Βαθύ Σάμου: / Ανω Βαθύ Σάμου: Σύλλογος γονέων ζητάει από δασκάλα αποζημίωση 50.000 ευρώ!

Μετά την αποχή των παιδιών τους από τα σχολεία, τις συνελεύσεις κατά τις οποίες εξαπέλυσαν μύδρους κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προκειμένου να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για τη μεταφορά τους στα σχολεία, γονείς στη Σάμο φαίνεται ότι δεν βάζουν τέλος στο ντροπιαστικό και ρατσιστικό παραλήρημα στο οποίο έχουν επιδοθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που τάχθηκε υπέρ της μόρφωσης όλων των παιδιών στα σχολεία, με τον "περιβόητο" Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Άνω Βαθέος Σάμου να καταθέτει αγωγή εναντίον της, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ! Ενόψει της ένταξης των προσφυγόπουλων σε απογευματινό τμήμα στο σχολείο πριν λίγους μήνες, η δασκάλα είχε μιλήσει στα παιδιά για την προσφυγιά και είχε προτρέψει τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα παιδιά - θύματα πολέμου και ξεριζωμού. Η... προτροπή αυτή δεν "άρεσε" στους γονείς των μαθητών, οι οποίοι ζήτησαν από το διευθυντή του σχολείου να καλέσει τη δασκάλα ενώπιον του Συλλόγου Γονέων προκειμένου να "δώσει εξηγήσεις".

Η είδηση για την αγωγή έγινε γνωστή από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νησιού, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητες τέτοιου είδους ενέργειες ενάντια σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θέση πήρε και το υπουργείο Παιδείας καταδικάζοντας την αγωγή και υπενθυμίζοντας πως η «αποστολή των εκπαιδευτικών αποτελεί η διαπαιδαγώγηση των μαθητών με βάση τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας», ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν σύλλογοι εκπαιδευτικών και φορείς του νησιού.

"Να θωρακιστούν τα σχολεία από αυθαίρετες πρακτικές"

"Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι ώστε πάνω απ' όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας" τονίζει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι ο κλάδος θα πρέπει "να θωρακιστεί από αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, που παραβιάζουν τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα".

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών. "Καταδικάζουμε το γεγονός της κατάθεσης αγωγής από τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέως σε συναδέλφισσα δασκάλα, επειδή έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίστηκε τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο της και μίλησε στους μαθητές της για την προσφυγιά" αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι στα σχολεία δεν θα πρέπει να παρεισφρέουν απόψεις που παραβιάζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Ταυτόχρονα καλεί εκπαιδευτικούς εργαζόμενους, γονείς και μαθητές "να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους". Στο πλευρό της εκπαιδευτικού τάχθηκαν και οι εκπαιδευτικοί από το Σύλλογο Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL