Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σχολάρχες προς εκπαιδευτικούς: / Σχολάρχες προς εκπαιδευτικούς: "Λίγα είναι τα ψωμιά σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολάρχες προς εκπαιδευτικούς: / Σχολάρχες προς εκπαιδευτικούς: "Λίγα είναι τα ψωμιά σας"

Έντονη ανησυχία προκαλούν το τελευταίο διάστημα τα αυξημένα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας εναντίον ιδιωτικών εκπαιδευτικών με συνδικαλιστική δράση από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα έχουν επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία «εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην ιδιωτική εκπαίδευση και καταγγέλλοντας ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ανοιχτά εκφράσει απειλές για διώξεις αν 'αλλάξει η κατάσταση'».

“Πρώτα θα σας τελειώσω και μετά θα πεθάνω. Λίγα είναι τα ψωμιά μας” φέρεται να είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας μεγάλου και επώνυμου ιδιωτικού σχολείου της Αττικής σε συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς πριν από λίγους μήνες, αναπολώντας φαίνεται τις εποχές που οι εκπαιδευτικοί “έτρεμαν” μπροστά στον φόβο της απόλυσης να διεκδικήσουν τα ένσημα ή τις υπερωρίες που τους αναλογούσαν. Η “Α” είχε πραγματοποιήσει μάλιστα εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ακόμα και σήμερα, που υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους ("Ιδιωτική εκπαίδευση: Ο κλάδος των αγώνων και της αγωνίας για τους εργαζόμενους" 23.9.2018).

Επαναφορά της ασυδοσίας

Είναι προφανές ότι η αναστάτωση στους κόλπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνεται εντονότερη μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η Ν.Δ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και άλλα στελέχη του κόμματος έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αναθεωρήσουν το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, καταργώντας τους νόμους Φίλη - Γαβρόγλου. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, τυχόν αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου θα δημιουργήσει τον κίνδυνο για επαναφορά του καθεστώτος εκμετάλλευσης και ασυδοσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση στο οποίο κυριαρχούσαν η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος των αναιτιολόγητων καταγγελιών σύμβασης, η υποδηλωμένη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η συσσώρευση του μαύρου χρήματος και η φοροδιαφυγή.

ΟΙΕΛΕ: Θα δοθεί μάχη να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιόδους ανομίας

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί "επιστροφή σε σκοτεινές περιόδους ανομίας και απορρύθμισης της εκπαίδευσης", προειδοποιώντας πως θα δοθεί μάχη για να “διατηρηθούν όσα δίκαια κατακτήθηκαν από τον κλάδο”.

Σημειώνει μάλιστα ότι θα ήταν “αδιανόητο οποιαδήποτε κυβέρνηση να παραβιάσει όσα επιτάσσει το σύνταγμα για την ιδιωτική εκπαίδευση” και προσθέτει ότι, εκτός από “αντισυνταγματικό”, θα ήταν “τουλάχιστον παράξενο κάποιοι να επιχειρήσουν να επαναφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες του Νόμου Αρβανιτόπουλου, που προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν λόγω της οξυμένης ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, ή να νομοθετήσουν σκληρότερα και από την τρόικα (που απεδέχθη τις ρυθμίσεις Φίλη - Γαβρόγλου)”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL