Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αύξηση ρεκόρ των θέσεων στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση ρεκόρ των θέσεων στα ΑΕΙ

Τη μεγαλύτερη αύξηση της οκταετίας καταγράφει ο αριθμός των 78.335 θέσεων που θα διατεθούν φέτος για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη είδηση για τους περίπου 100.000 υποψήφιους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων καταγράφηκε το έτος 2010-2011, όταν εισήλθαν στα πανεπιστήμια 84.690 φοιτητές.

Σύνδεση με αγορά εργασίας

Η αύξηση αφορά φέτος όλα τα πανεπιστήμια, με τις περισσότερες θέσεις να δίνονται κυρίως σε επαγγέλματα που έχουν καλύτερη απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Αντικείμενα σπουδών που έχουν σχέση με τα χρηματοοικονομικά, τη διοίκηση επιχειρήσεων,τη ναυτιλία και τον τουρισμό καταγράφουν σημαντική αύξηση των θέσεων όχι μόνο στα περιφερειακά αλλά και στα κεντρικά ιδρύματα.

Για παράδειγμα, το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ, ενώ διατηρούν στα ίδια περίπου επίπεδα τον αριθμό των εισακτέων στα περισσότερα τμήματα (η αύξηση είναι σχετικά μικρή όπου αυτή εντοπίζεται), παράλληλα αυξάνουν τις θέσεις τους στα Τμήματα Οικονομικών με 48 και 51 θέσεις αντίστοιχα. Μεγαλύτερη αύξηση λόγω των συγκεκριμένων ειδικοτήτων καταγράφεται συνολικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυξάνονται οι θέσεις στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Τουρισμού. Ανάλογη είναι η αύξηση και στα συναφή τμήματα πανεπιστημίων της περιφέρειας.

Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί “πτυχίων χωρίς αντίκρυσμα”

Στους ίδιους τομείς, μεγάλος είναι ο αριθμός των θέσεων που θα διαθέσουν τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για “κατακλυσμιαία αύξηση της ανεργίας” των αποφοίτων, με αφορμή τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων σχολών.

Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη) θα δεχθεί 400 φοιτητές, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη) 320 και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων (Γρεβενά) 300. Αντίστοιχα, το καινούργιο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα προσφέρει 390 θέσεις, ενώ το νέο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα) 280.

Επίσης, το νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) διαθέτει συνολικά 300 θέσεις για το νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο), ενώ το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοπιστωτικής διαθέτει 350 θέσεις.

Έμφαση δίνεται και στις ειδικότητες που αφορούν τον αγροτικό τομέα, όπως το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που αυξάνει κατά 36 τις θέσεις των εισακτέων,ενώ το νέο Τμήμα Γεωπονίας που δημιουργείται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα δεχθεί συνολικά 300 φοιτητές. Πτώση παρατηρείται μόνο σε ένα Τμήμα, στο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (μειώνεται κατά 57 θέσεις).

Αμετάβλητες οι περιζήτητες σχολές

Αμετάβλητες παραμένουν οι περιζήτητες σχολές καθώς οι εισακτέοι στα τμήματα Ιατρικής και Νομικής παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός των υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, όπως κάθε χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος -με μικρή αύξηση σε ορισμένα τμήματα- κινούνται τα Παιδαγωγικά τμήματα, οι καθηγητικές σχολές, τα τμήματα Πληροφορικής, ΤΕΦΑΑ, Ψυχολογίας, ενώ φέτος δεν αυξάνονται οι θέσεις στις Εκκλησιαστικές Σχολές. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ως προς τις θέσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πτώση των βάσεων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ενδεχομένως να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα εφόσον οι βάσεις διαμορφώνονται με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και τη ζήτηση των σχολών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πάντως στη ζήτηση των 125 νέων τμημάτων που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά και στη ζήτηση των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα λειτουργούν εντός των πανεπιστημίων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Με το δεδομένο ότι όλα τα τμήματα θα είναι πια πανεπιστημιακά, υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια αυξάνεται στο 10% (από 5% που ήταν πέρυσι) σε τμήματα με συναφή ειδικότητες. Στο 5% παραμένει το ποσοστό για Πολυτεχνικές, Ιατρικές και τμήματα Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL