Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Αιτήσεις από 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιτήσεις από 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου

Από τις 27 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου ορίστηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και το ΦΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.iep. edu.gr/pps/ και για τις δύο κατηγορίες σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στα Πειραματικά σχολεία επιλέγονται κατόπιν κλήρωσης, ενώ εκείνα που επιθυμούν να εισαχθούν στα Πρότυπα εξετάζονται σε δύο μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κάθε παιδί έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής ενός και μόνο σχολείου, είτε ενός Πειραματικού είτε ενός Πρότυπου. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι καταληκτική προκειμένου να καταρτιστούν οι καταστάσεις των υποψήφιων παιδιών και να λάβουν κωδικό αριθμό αίτησης. Έως τις 7 Ιουνίου οι γονείς και κηδεμόνες καλούνται να ελέγξουν τα στοιχεία των παιδιών τους στην πλατφόρμα ώστε σε περίπτωση λάθους να επικοινωνήσουν με την οικεία σχολική μονάδα.

Πειραματικά σχολεία

Στα Πειραματικά νηπιαγωγεία και δημοτικά η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου, στα Γυμνάσια στις 21 Ιουνίου και στα Λύκεια στις 24 Ιουνίου εντός των σχολικών μονάδων, παρουσία των ενδιαφερόμενων γονέων και κηδεμόνων. Πρώτα διεξάγεται η κλήρωση για την πλήρωση του 80% των θέσεων και έπειτα ακολουθεί η κλήρωση για την επιλογή τού 20% από τις ειδικές κατηγορίες παιδιών (αδέρφια, παιδιά εκπαιδευτικών κ.λπ.)

Όσα παιδιά φοιτούν ήδη σε Πειραματικό σχολείο εγγράφονται αυτοδίκαια στην Α' τάξη της επόμενης σχολικής βαθμίδας. Σε περίπτωση που τα παιδιά φοιτούν σε σχολείο που δεν συνδέεται με σχολείο επόμενης βαθμίδας (για παράδειγμα από Δημοτικό σε Γυμνάσιο), η εισαγωγή τους γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως οι γονείς / κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 27 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου.

Πρότυπα σχολεία

Η εξέταση των υποψηφίων μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια θα γίνει στις 21 Ιουνίου. Τα παιδιά θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Στην ενιαία εξέταση διάρκειας δύο ωρών, οι μαθητές/τριες ελέγχονται αφενός για τις ικανότητές τους στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στην παραγωγή γραπτού λόγου, αφετέρου για τις ικανότητές τους στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου εγγράφονται αυτοδίκαια στην Α' τάξη του Λυκείου εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση έως τις 4 Ιουνίου. Η κάλυψη των κενών θέσεων στα Πρότυπα Λύκεια γίνεται με τη διεξαγωγή εξετάσεων στα ίδια μαθήματα στις 24 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL