Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
ΣΕ ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ / Στον δρόμο τα πανεπιστήμια κατά της διαθεσιμότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ / Στον δρόμο τα πανεπιστήμια κατά της διαθεσιμότητας

Φουντώνει το μέτωπο στα πανεπιστήμια ενάντια στις διαθεσιμότητες - ανθρωποθυσίες 1.500 υπαλλήλων, ενώ οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Χθες συνεδρίαζαν μέχρι αργά οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι περισσότερες ΕΛΜΕ μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, έλαβαν αποφάσεις για νέα πενθήμερη απεργία. Ωστόσο, για να ληφθεί απόφαση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δυο τρίτων και η εικόνα θα ξεκαθάριζε αργά τη νύχτα, ώρα που η "Α" είχε τυπωθεί.

Ολομέλεια προέδρων διδασκαλικών συλλόγων την Κυριακή

Στο μεταξύ, σε χθεσινή συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφάσισε να συγκαλέσει ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων την Κυριακή, προκειμένου να προχωρήσει σε νέα απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Με βάση τις προτάσεις της πλειοψηφίας, το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε συμπόρευση με την ΑΔΕΔΥ.

Επί ποδός πολέμου είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με τα όργανα διοίκησης να εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποφάσισε νέα πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα. Ανάλογες αποφάσεις λαμβάνουν και οι σύλλογοι των ιδρυμάτων και καλούν τις συγκλήτους να αποφασίσουν την άμεση αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ. Πενθήμερες απεργίες έχουν αποφασίσει, μετά από γενικές τους συνελεύσεις, οι σύλλογοι του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, ενώ την επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν οι σύλλογοι των εργαζομένων του ιδρύματος. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα τεθεί σε διαθεσιμότητα το 30% των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Και χθες τα περισσότερα ιδρύματα δεν λειτούργησαν λόγω των πολύμορφων κινητοποιήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τον τόνο δίνει ο απεργιακός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων που στηρίζεται με καταλήψεις σχολών από φοιτητικούς συλλόγους, αποφάσεις συγκλήτων για αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων, αλλά και από απεργιακές κινητοποιήσεις μελών του διδακτικού προσωπικού. Ενδεικτικά, δεν λειτούργησε το ΕΜΠ, καθώς πέρα από την απεργία των εργαζομένων υπήρχε και απεργία των διδασκόντων, ενώ η σύγκλητος του ιδρύματος είχε αναστείλει τη λειτουργία του. Στο πλευρό των εργαζομένων είναι ενεργά οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις 8 σχολών (από τις 9). Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκ νέου η σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να λάβει νέα απόφαση για αναστολή, όπως της ζητείται από το σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας. Στο μεταξύ, νέα γενική συνέλευση των διδασκόντων για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Επίσης, σε αναστολή μέχρι τη Δευτέρα τελεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ αναβάλλονται εκ νέου οι εισαγωγικές εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL