Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή / Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή: Να ξαναπάρει το σχολείο την πρωτοβουλία στη μόρφωση των παιδιών μας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή / Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή: Να ξαναπάρει το σχολείο την πρωτοβουλία στη μόρφωση των παιδιών μας...

«Το σχολείο πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία και την πρωτοπορία στη μόρφωση των παιδιών μας και την ετοιμασία για το Πανεπιστήμιο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εισηγούμενος στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται ένα «τεράστιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο» με σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο, στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και, στην αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων. «Η Γ’ Λυκείου δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα εθνικό πρόβλημα, υποθηκεύεται το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων νέων παιδιών» επισήμανε επικρίνοντας την «εκκωφαντική σιωπή» της αντιπολίτευσης για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το σημερινό Λύκειο είναι «ένα Λύκειο με απαξιωμένο το απολυτήριο και κοστίζει στις οικογένειες κάθε χρόνο 2,5 δισ. ευρώ, για να πηγαίνει μόνο το 30% να σπουδάζει αυτό που στοιχειωδώς επιθυμεί» και περιέγραψε τις αλλαγές, που κινούνται στη λογική «λίγα μαθήματα, πολλές ώρες». Παράλληλα αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. συμφωνεί με τους 15.000 διορισμούς εκπαιδευτικών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θυμίζοντας τις αόριστες τοποθετήσεις του αρχηγού και των στελεχών της για την εξέλιξη αυτή.

Για πρώτη φορά μηχανογραφικό μόνον για πανεπιστήμια

Σε σχέση με τα πανεπιστήμια ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης οι μαθητές μας θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνον πανεπιστημιακά τμήματα». Σημείωσε ότι «η χώρα επιτέλους αποκτά πανίσχυρους πανεπιστημιακούς χώρους που την ευθυγραμμίζουν με τις εξελίξεις στην Ευρώπη» και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για υποβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, παρατήρησε: «Προσπαθήστε να εκσυγχρονιστείτε με το παρόν. Το παρόν δεν έχει αυτή τη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Είναι τελειωμένο μεθοδολογικά».

Ενίσχυση των πανεπιστημίων με προσωπικό και πόρους

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στην ενίσχυση των πανεπιστημίων με προσωπικό για πρώτη φορά εδώ και χρόνια θυμίζοντας ότι έχουν δοθεί ήδη 150 θέσεις καθηγητών, ενώ έχουν νομοθετηθεί ακόμα 500 θέσεις. Επίσης για πρώτη φορά από το 2010 νομοθετείται η επαναπροκήρυξη των θέσεων καθηγητών που συνταξιοδοτούνται, συνολικά επιπλέον 300 θέσεις. Επισήμανε ακόμα τις 1.500 θέσεις για νέους επιστήμονες και για ακαδημαϊκή εμπειρία, ενώ σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια όπου θα γίνουν αλλαγές λόγω της νέας αρχιτεκτονικής θα πάρουν 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός είχε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΚΚΕ για τα μεταπτυχιακά λόγω των διδάκτρων. Επισήμανε ότι μετά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση καταγράφεται αύξηση κατά 25% στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ πλέον το 30% από αυτούς δεν πληρώνει δίδακτρα.

Κ. Φωτάκης: Για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

«Το προς ψήφιση νομοσχέδιο μοχλεύει το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τρόπο που φέρνει την Παιδεία και την έρευνα κοντά στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις της χώρας, ώστε η μάθηση και η γνώση να αποτελέσουν τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης.

Μ. Τζούφη: Ενίσχυση του Επαγγελματικού Λυκείου

Την επαναφορά των 2.500 εκπαιδευτικών που έθεσε σε διαθεσιμότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον λεπτομερή στρατηγικό σχεδιασμό για την ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση του Επαγγελματικού Λυκείου, όπου πλέον καταγράφεται αύξηση των μαθητών που το επιλέγουν, θύμισε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. για υποβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Ν. Φίλης: Όχι στα σχολεία των λίγων

«Με τη νέα Γ’ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ανακουφίζονται τα νοικοκυριά από την οικονομική αιμορραγία των φροντιστηρίων, που συνολικά υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως» επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης καλώντας τους πολίτες να μην επιτρέψουν στη Ν.Δ. «να κάνει πράξη και στην εκπαίδευση την αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψή της υπέρ των σχολείων των λίγων».

«Το Λύκειο αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αποστολή του, να παράσχει εδραία γενική παιδεία και έχει εκφυλιστεί σε προθάλαμο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

Απειλές από τη Ν.Δ.

Με απειλές ότι κι αυτό το νομοσχέδιο θα «ξηλωθεί» μαζί με όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας και με τη γνωστή ρητορική περί «ιδεοληψιών» του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε η Ν.Δ. Ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «σας προκαλεί προφανή αναφυλαξία οποιουδήποτε είδους αξιολόγηση» και επέκρινε την υποτιθέμενη υποβάθμιση των κλασικών σπουδών επί ΣΥΡΙΖΑ με τις γνωστές εμμονικές του αναφορές στα ελληνικά του... πρωθυπουργού.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι «δεν θα εφαρμόσουμε τα σχέδια και τις ιδεοληψίες του κ. Γαβρόγλου» καταλογίζοντάς του πως προωθεί «την ισοπέδωση προς τα κάτω» και καταφεύγει σε ρουσφετολογικές πρακτικές.

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της εκπαίδευσης, αντίθετα προς τις διεθνείς τάσεις», ενώ ισχυρίστηκε ότι η ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές είναι ουσιαστικά «κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που απαξιώνονται πλήρως».

Στη γραμμή της Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απείχε από τη συζήτηση, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να υποστηρίζει ότι «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την Τεχνολογική Εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό, ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία». Στην ίδια «γραμμή» με τη Ν.Δ., απείλησε κι αυτή με την σειρά της πως «μετά τις εκλογές θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταργηθεί το έκτρωμα Γαβρόγλου».

Δ. Κουτσούμπας: Αντιδραστικό το νομοσχέδιο

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για το Λύκειο» κάλεσε την κυβέρνηση ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ισχυριζόμενος ότι το ν/σ έχει «αντιδραστικό» χαρακτήρα και μετατρέπει το Λύκειο σε «αρένα ανταγωνισμού» με μόνους ευνοημένους τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL