Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η δημόσια Παιδεία στο στόχαστρο της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημόσια Παιδεία στο στόχαστρο της Ν.Δ.

Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ - ΤΕΙ και του νέου τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Ν.Δ. δεν χάνει την ευκαιρία να δυσφημίζει και να απαξιώνει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, ακόμα και εκτός συνόρων. Με πρόσχημα τις αλλαγές για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη στην Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε "κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες" και ότι με ένα νομοσχέδιο - σκούπα επιχειρεί να διαλύσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η εκστρατεία υποβάθμισης του συνόλου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει την επαναφορά της ατζέντας περί γενικευμένης ανασφάλειας στα ιδρύματα όλης της χώρας, τα οποία χαρακτηρίζει ως κέντρα παραγωγής ανομίας και παραβατικής συμπεριφοράς και όχι ως κέντρα παραγωγής της γνώσης -παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα πως οτιδήποτε ιδιωτικό είναι a priori καλό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγει πάντοτε στο ίδιο συμπέρασμα: εφόσον τα δημόσια πανεπιστήμια είναι δήθεν υποβαθμισμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά ώστε μέσω του υγιούς ανταγωνισμού να αναβαθμιστούν. “Οι συνταγματικοί περιορισμοί που υπάρχουν και σήμερα ακόμη στη χώρα μας δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε μια δυναμική αγορά ιδιωτικών πανεπιστημίων (...) Την ίδια στιγμή, τα δημόσια πανεπιστήμια, δυστυχώς, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και αυτό οδηγεί, τελικά, νέους ανθρώπους στο να φύγουν από την Ελλάδα” επανέλαβε από την Κύπρο, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση που δεν συναινεί στην τροποποίηση του άρθρου 16.

Γαβρόγλου: Άγνοια Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος σημείωσε πως για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπολύει μύδρους κατά των ελληνικών δημόσιων πανεπιστήμιων. “Είναι μία δήλωση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμιά μας, τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Δεν καταλαβαίνει ότι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η απαξίωση του κόπου χιλιάδων διδασκόντων και ερευνητών που έχουν βάλει τα πανεπιστήμια μας στον διεθνή χάρτη;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους απόψεις αποδεικνύουν την πλήρη άγνοια του κ. Μητσοτάκη για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ενδεικτικό στοιχείο της σκληρής αντιπαράθεσης αποτελεί η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, που μίλησε για “νομοσχέδιο - Αρμαγεδδώνα“, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα κάνει το παν για να μην φτάσει στη Βουλή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL