Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Επιστημονική πρόληψη για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστημονική πρόληψη για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Το ξέρατε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εξακολουθεί να είναι η πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς; Η Ελλάδα αποτελεί ένα κυρίαρχο παράδειγμα κληρονομικών και σπάνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων δεκαετιών ενδημούν και κληρονομούνται -ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο- γενετικά καρδιοαγγειακά νοσήματα με υψηλούς δείκτες θνησιμότητας (Νόσος της Νάξου, Νόσος Kohen, Νόσος Wilson κ.ά. Τα σπάνια νοσήματα της καρδιάς είναι κατά κανόνα κληρονομικά και σχετίζονται με το φαινόμενο του νεανικού αιφνιδίου θανάτου. Η αναχαίτιση του φαινομένου, επομένως, στηρίζεται στη δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης των κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πώς μπορεί η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και να συμβάλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και η μείωση της θνησιμότητας από τις καρδιαγγειακές νόσους; Με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του τομέα Έρευνας του υπουργείου Παιδείας δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου.

Νέα εποχή

“Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δημιουργούνται νέα πρότυπα ιατρικής πρακτικής, σύμφωνα με τα οποία οι αποφάσεις είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών, χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας γονιδιακών και μοριακών ελέγχων. Βρισκόμαστε στην εποχή που μπορούμε να ομαδοποιούμε τους ασθενείς με βάση την προδιάθεση, τη διάγνωση και την ανταπόκρισή τους σε συγκεκριμένες θεραπείες. Πρόκειται για την είσοδο σε μια εποχή που καταλαβαίνουμε καλύτερα την υγεία και τη νόσο” τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, από την πρώτη δημόσια εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου όπου συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, το Δίκτυο έρχεται ουσιαστικά να συμβάλει στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων παρεμβάσεων του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Εθνική τράπεζα πληροφοριών

Το Δίκτυο θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε δύο πυλώνες: α) στα κέντρα καταγραφής αιφνίδιων θανάτων και β) στα κέντρα διενέργειας γονιδιακών ελέγχων ατόμων/οικογενειών με ανάλογο ιστορικό. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τις υπάρχουσες δομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια εθνική τράπεζα πληροφοριών με κλινικογενετικές συσχετίσεις, η οποία θα αποτελέσει μια βάση για την εξατομικευμένη προσέγγιση καρδιολογικών νοσημάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Πρόσβαση για όλους τους πολίτες

“Η σημερινή εκδήλωση βρίσκεται στον πυρήνα των δράσεων με τις οποίες υλοποιείται η ερευνητική πολιτική που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε κάποιες από τις συνέπειες που προκάλεσε η κρίση και να δημιουργήσει νέες προοπτικές για το μέλλον και τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πρότυπο ανάπτυξης που στηρίζεται στη γνώση και την καινοτομία, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και την άμβλυνση των ανισοτήτων” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, υπογραμμίζοντας πως ο κεντρικός προσανατολισμός είναι τα οφέλη της εξατομικευμένης περίθαλψης να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL