Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Διαβουλεύσεις με φόντο τις ενστάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβουλεύσεις με φόντο τις ενστάσεις

Να αποσυρθεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο εξεταστικό ζήτησε το προεδρείο της ΟΛΜΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν το τελικό σχέδιο τεθεί σε διαβούλευση. Η Ομοσπονδία των καθηγητών εστιάζει την κριτική της κυρίως σε δύο θέματα: στην αναμόρφωση του προγράμματος της Γ’ Λυκείου και στον νέο τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου, με το υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι το νέο σύστημα παρέχει “ασφαλιστικές δικλείδες” για όλα τα ζητήματα που ενδεχομένως να προκαλούν ανησυχία.

Για τη Γ’ Λυκείου, όπου προβλέπεται η δραστική μείωση των μαθημάτων, η Ομοσπονδία μιλά για τη δημιουργία μιας τάξης “κακέκτυπο φροντιστηρίου”, που ουσιαστικά εντατικοποιεί το Λύκειο και καταργεί την τρίτη τάξη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζει ότι η Γ’ τάξη του Λυκείου αποτελεί μια “γέφυρα” ανάμεσα σε Λύκειο και πανεπιστήμιο. Σε συνέντευξή του (Alpha 9,89), ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα αντιμετωπιστούν σταδιακά οι παθογένειες του σημερινού συστήματος: “Μπορούμε αυτή τη ‘γάγγραινα’ να τη θεραπεύσουμε χωρίς να κόψουμε το πόδι;” αναρωτήθηκε και προσέθεσε: “Γι’ αυτό λέμε εμείς: πρώτον, τι πάμε να κάνουμε στη Γ’ Λυκείου: λίγα μαθήματα, πολλές ώρες όπου η ύλη δεν θα είναι αυξημένη ώστε να μπορούν να αναπνέουν τα παιδιά. Πάμε σε ένα σύστημα όπου η Γ’ Λυκείου είναι μια ‘γέφυρα’ ανάμεσα στην γενική παιδεία, που ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου, και στο πανεπιστήμιο”.

Το νέο σύστημα προβλέπει η διεξαγωγή των εξετάσεων για το απολυτήριο να διενεργείται ανά ομάδες σχολείων, όπου τα θέματα θα επιλέγονται από ομάδα διδασκόντων. Το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων, ενώ τα γραπτά θα βαθμολογούνται με καλυμμένα τα ονόματα από καθηγητή άλλου σχολείου. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, οι απολυτήριες εξετάσεις αποκτούν έναν "τοπικό" χαρακτήρα, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιοκρατικό και αντικειμενικό τρόπο απόκτησης του απολυτήριου - ειδικά αν το 10% του βαθμού προσμετρηθεί στο μέλλον για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το υπουργείο επισημαίνει πάντως ότι το νέο σύστημα είναι αντικειμενικότερο από το σημερινό, καθώς τα θέματα δεν θα επιλέγονται ούτε θα διορθώνονται από τους καθηγητές των ίδιων των μαθητών, όπως ισχύει σήμερα.

Τον Απρίλιο η εξεταστέα ύλη

Αρχές Απριλίου θα ανακοινωθεί η εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου, μεγάλο μέρος της οποίας θα βασιστεί στα υπάρχοντα βιβλία. “Τέτοιο προγραμματισμό δεν έχει ούτε η Ελβετία, γιατί είναι η εξεταστέα, όχι η διδακτέα. Εμείς, στη λογική να υπάρχει η ηρεμότερη δυνατή μετάβαση από το σημερινό στο καινούργιο, θα βασιστούμε κατά 75%-80% στα υπάρχοντα βιβλία. Θα υπάρχουν κάποια συμπληρώματα μόνο στα υπάρχοντα βιβλία. Πάμε με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις" διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL