Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Γαβρόγλου: Η ΝΔ δε θέλει νέα δημόσια πανεπιστήμια και την ίδια ώρα ζητά ιδιωτικά

«Η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Έχω πειστεί ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευθεί»

Θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Έχω πειστεί ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν δίδακτρα και σε δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, πόσο μάλλον στα ιδιωτικά. Υπάρχει κύκλωμα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ εκατομμύρια δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους. Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7.

Όπως είπε, «η ΝΔ είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδια ώρα ζητά να δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ξενόγλωσσο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή γιατί να μην έρθουν εκεί; Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναγνωρίζουμε πτυχία από κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι αλήθεια αυτό. Όπως είναι αλήθεια ότι 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ».

«Δεν έχω καταλάβει -συνέχισε- την άποψη της ΝΔ για τα κολέγια. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια. Τους υπόσχονται ισότιμα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εμείς λέμε επαγγελματικά δικαιώματα ναι, ακαδημαϊκή ισοτιμία όχι. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράμματα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις. Αυτό θα το αλλάξουμε, μέσα στον Μάρτιο θα ψηφίσουμε νομοσχέδιο για τα κολέγια».

Σε σχέση με τη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης ανέφερε:

«Δεν έγινε υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η μονιμότητά των ιερέων είναι κατοχυρωμένη με νόμο. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι ισορροπημένη. Θα ακούσουμε προτάσεις, χαιρετίζω τη συζήτηση που κάναμε με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο τέλος της εβδομάδας η επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος θα καταθέσει τις προτάσεις της. Στόχος μας είναι μέχρι τις εκλογές να έχει κλείσει το θέμα».

Τέλος ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβουμε τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το περιεχόμενο των υπό εξέταση μαθημάτων στις πανελλαδικές».

Δείτε όλα τα σχόλια