Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στη Σάμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στη Σάμο

Με ένα εγκάρδιο “Καλωσορίσατε” γραμμένο στα φαρσί και τα αραβικά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φορείς υποδέχθηκαν με μια ζεστή αγκαλιά τα 12 προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Σάμου. Παρά τις ξενοφοβικές αντιδράσεις γονέων, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για τα πρώτα παιδιά προσφύγων από το ΚΥΤ την περασμένη Τετάρτη, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν δύο ακόμη απογευματινά τμήματα στο δημοτικό Άνω Βαθέως και στο 1ο Γυμνάσιο.

Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους προσήλθαν στο σχολείο, όπου μαθητές των πρωινών τμημάτων τους χάρισαν ζωγραφιές, ενώ μοιράστηκαν σχολικές τσάντες και είδη. Το “παρών” έδωσε αντιπροσωπεία του υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής τη Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της εκπαίδευσης των προσφύγων, φορείς του νησιού και εκπαιδευτικοί που στηρίζουν εμπράκτως την ένταξη των παιδιών στις σχολικές μονάδες.

Τα παιδιά πάνε σχολείο

“Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων έχει κατακτηθεί ως αντίληψη και γίνεται πράξη κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, με απόφαση της Πολιτείας, τη στήριξη και έμπνευση των εκπαιδευτικών, τη συμπαράσταση των γονέων” τονίζει το υπ. Παιδείας, ενώ διαβεβαιώνει ότι τα παιδιά έχουν εξεταστεί και εμβολιαστεί, όπως προβλέπει η διαδικασία για όλα τα παιδιά που εγγράφονται στα σχολεία.

“Μακριά από εμάς”

Καμιά διαβεβαίωση όμως δεν φαίνεται να “καθησυχάζει” τους γονείς της Σάμου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε ένα διχαστικό παραλήρημα με άκρως επικίνδυνες διαστάσεις προκειμένου τα παιδιά να μην ενταχθούν στα σχολεία και να δημιουργηθούν αίθουσες εκτός σχολικών μονάδων.

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων τάσσονται υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων... αλλά “μακριά από τα παιδιά μας”. “Ευαισθησία” με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν άλλωστε οι φράσεις γονέων ότι δεν θα επιτρέψουν “σε κανένα προσφυγόπουλο να καθίσει στην καρέκλα που ακουμπάει το φουστάνι της η κόρη μου” ή ότι τα παιδιά “κουβαλούν αρρώστιες”, όπως και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών που τάχθηκαν υπέρ της μόρφωσης όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις.

Λύση για τη μεταφορά

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, ορισμένοι γονείς δεν δίστασαν ακόμη και να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων με παρέμβασή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Αφού κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι το κόστος θα καλυφθεί με κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 181.000 ευρώ τονίζοντας ότι «είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των απλών πολιτών να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα προσφυγόπουλα που, κυνηγημένα από τη βία και τον πόλεμο, αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας».

Παράλληλα καταδίκασε απερίφραστα “τη δράση μικρής μερίδας ακραίων στη Σάμο, οι οποίοι καταφεύγουν ακόμη και σε βίαιες μεθόδους για να εμποδίσουν την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού”.

Βασιλική Κατριβάνου: Μετά τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ήρθε η σειρά της Κω και της Σάμου!

Ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου και την περασμένη εβδομάδα τα παιδιά του ΚΥΤ της Κω. Τα προσφυγόπουλα που μένουν στα ΚΥΤ πηγαίνουν σε απογευματινές τάξεις (ΔΥΕΥΠ) 2-6, σε δημοτικό και γυμνάσιο. Οι ΔΥΕΠ είναι προενταξιακά τμήματα.

Επιλέχθηκε αυτό το σχήμα γιατί τα παιδιά από τα ΚΥΤ μετακινούνται συνέχεια και η σύνθεση της τάξης αλλάζει πολλές φορές μέσα στη χρονιά. Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν τα παιδιά αυτά, όπως και όλα τα προσφυγόπουλα, στην πρωινή ζώνη του δημόσιου σχολείου, καθώς εκεί γίνεται πιο οργανικά η ένταξη και έχουν τη στήριξη των τάξεων υποδοχής.

Η Βουλή στηρίζει τη λειτουργία των ΔΥΕΠ με χορηγία για θέματα καθαριότητας και θέρμανσης και σύντομα θα διοριστούν σε αυτές και ψυχολόγοι.

Τώρα λοιπόν σε όλα τα νησιά τα παιδιά των διαμερισμάτων πάνε στο πρωινό δημόσιο σχολείο και τα παιδιά των ΚΥΤ πηγαίνουν σε απογευματινό τμήμα. Επίσης στα ΚΥΤ των νησιών λειτουργούν νηπιαγωγεία για να παραμένουν τα πολύ μικρά παιδιά κοντά στις μάνες τους. Το μόνο ΚΥΤ από το οποίο τα παιδιά δεν πάνε σχολείο είναι της Μόριας και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα.

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι σημαντικό εργαλείο ένταξης σε κάθε τοπική κοινωνία. Γίνεται συστηματική δουλειά και ενημερώσεις σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς, καθώς και ενημερώσεις σε συλλόγους γονέων και τοπικούς φορείς.

Οι εκπαιδευτικοί, παρά τις αντιξοότητες, ξεπερνώντας τους δισταγμούς μέρους των τοπικών κοινωνιών, γυρνώντας την πλάτη στη δημαγωγία και τις μισαλλόδοξες φωνές, υπερασπίζονται στην πράξη ένα πολύ βασικό δικαίωμα: ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να πάνε σχολείο, ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και ότι η εκπαίδευση είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL