Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Με βελτιώσεις ψηφίστηκε το νέο σύστημα διορισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με βελτιώσεις ψηφίστηκε το νέο σύστημα διορισμών

Σε αλλαγές στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, λίγες ώρες πριν την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Με φόντο τη μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε νομοθετική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία αλλάζει η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων.

Ουσιαστικά έγινε μια ανακατανομή στα μόρια των ακαδημαϊκών προσόντων ώστε να πριμοδοτηθεί το βασικό πτυχίο. Ως εκ τούτου, μειώθηκαν δραστικά τα μόρια για τα δεύτερα πτυχία αλλά και τα μόρια που αφορούν τις ξένες γλώσσες, ενώ στα σεμινάρια - επιμόρφωση των 300 ωρών τέθηκε η χρονική προϋπόθεση των επτά μηνών, η μοριοδότηση των οποίων μειώθηκε κατά δύο μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας από 67% στο 50%.

«Η προϋπηρεσία πρέπει να ισορροπεί με τα ακαδημαϊκά κριτήρια» υπογράμμισε από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για ένα δίκαιο σύστημα με βάση τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. “Και το δίκαιο σύστημα σημαίνει ότι κάθε κοινωνική κατηγορία θα πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχει γι’ αυτήν κάποια σκέψη για το πώς θα μπορεί η ίδια να δει το μέλλον της” επισήμανε.

Παρά τις τροποποιήσεις, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία του νέου συστήματος δεν αλλάζει και ότι το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων εξακολουθεί να είναι τέτοιο που υποβαθμίζει την προϋπηρεσία και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων για μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στο γεγονός ότι το νέο σύστημα δεν αφορά μόνο τους μόνιμους διορισμούς αλλά και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους φοβούνται ότι θα “πέσουν” κατακόρυφα στους πίνακες παρά τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν.

Παραφράζοντας το "κάτσε καλά, Γεράσιμε...", που κυριάρχησε στα συλλαλητήρια κατά της μεταρρύθμισης Αρσένη, με κεντρικό σύνθημα το “κάτσε καλά, γεράσαμε”, εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές πραγματοποίησαν χθες μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από το Βουλή, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια, πάντως, σημειώθηκαν στα σκαλιά του Κοινοβουλίου, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να παραδώσουν ψήφισμα, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρούν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Το νέο σύστημα διορισμών:

Α. Ακαδημαϊκά προσόντα: ανώτατο όριο 120 μονάδες

* Διδακτορικό δίπλωμα: 40 μονάδες.

* Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: 20 μονάδες.

* Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: 8 μονάδες.

* Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ: 7 μονάδες

* Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα έως δέκα, το γινόμενο των μονάδων που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του πτυχίου, με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, με συντελεστή δύο μονάδων και πέντε δεκάτων (2,5) της μονάδας και με ανώτατο όριο τις 25 μονάδες. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

*Άριστη γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: 7 μονάδες για κάθε μία εξ αυτών.

*Πολύ καλή γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: 5 μονάδες για κάθε μία εξ αυτών.

*Καλή γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: 3 μονάδες για κάθε μία εξ αυτών.

*Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου: 4 μονάδες.

* Επιμόρφωση ΑΕΙ ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών: 2 μονάδες.

Β. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: ανώτατο όριο 120 μονάδες, μία μονάδα ανά μήνα προϋπηρεσίας, με ανώτατο όριο τους 120 μήνες.

Γ. Κοινωνικά κριτήρια:

* 3 μονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο για το οποίο ο υποψήφιος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια ή άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

* Αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον 10 έτη, ή τέκνου: το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4.

Σημαντικές αλλαγές

Στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και Γεωπονικού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που αφορούν τον διορισμό των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ειδικότερα:

* Επιτυχόντες ΑΣΕΠ. Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό των περίπου 450 εκπαιδευτικών που πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ ο διορισμός τους εκκρεμούσε εδώ και δέκα χρόνια. Προβλέπεται να διοριστούν σε κενές οργανικές θέσεις και, σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών οργανικών, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις.

* Μείωση του αριθμού των μαθητών: Από το Σεπτέμβριο του 2019 μειώνεται σταδιακά ο μέγιστος αριθμός μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, από 25 σε 22 μαθητές. Το μέτρο θα εφαρμόζεται κάθε νέα σχολική χρονιά σταδιακά και στις επόμενες τάξεις του δημοτικού έως το 2024.

* Για τους μαθητές Εσπερινών Λυκείων: Ορίζεται ότι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το ειδικό ποσοστό των Εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν και όσοι μαθητές μετεγγράφονται από την Α' τάξη ημερήσιου Λυκείου στην Α' τάξη Εσπερινού Λυκείου εντός της προβλεπόμενης από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίας για μετεγγραφή.

*Διακριθέντες αθλητές. Πριμοδοτούνται οι διακριθέντες αθλητές για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής τους σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό κατά φθίνουσα σειρά μορίων και εφόσον συγκεντρώνουν αριθμό μορίων ίσο με το 90% του αριθμού μορίων του τελευταίου εισαχθέντος. Ορίζεται αναλυτική μοριοδότηση ανάλογα με τις διακρίσεις, ενώ όλοι οι διακριθέντες εισάγονται καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων κατά 20% στα ΤΕΦΑΑ και κατά 4,5% σε άλλη σχολή / τμήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL