Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών

Με αίτημα να αποσυρθεί η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμών, δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν χθες συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το νέο σύστημα αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν στα κριτήρια διορισμών που έχει προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Μέσω των κινητοποιήσεων, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών πέρα των 15.000 που θα υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας, ενώ υπογραμμίζουν ότι τα βασικά κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι η προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και το βασικό πτυχίο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας μιλά για ένα δίκαιο σύστημα διορισμών με στόχο να εξευρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας ως αναπληρωτές και στους νεότερους που έχουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακά, δεύτερα πτυχία, ξένες γλώσσες κ.λπ.). Το νέο σύστημα ορίζει ως κριτήρια α) την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας έως τους 120 μήνες β) τα ακαδημαϊκά προσόντα και γ) τα κοινωνικά κριτήρια.

Στην Αθήνα δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, ενώ μικρής έκτασης ένταση σημειώθηκε αρχικά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν πλήθος συγκεντρωμένων επιχείρησε να ανέβει τα σκαλιά του Κοινοβουλίου. Η πορεία των εκπαιδευτικών κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, σύμφωνα με καταγγελία του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Την ίδια ώρα, σε συμβολική κατάληψη προχώρησαν χθες το πρωί το Συντονιστικό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητές στην Πρυτανεία στα Προπύλαια.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών συναντήθηκε, μετά την πορεία στο κέντρο της πόλης, με την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και τον προϊστάμενο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Αγγελόπουλο, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Νέες κινητοποιήσεις

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης της τροπολογίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Καποδιστριακού και του Γεωπονικού, οι Ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν από κοινού σε απεργιακή κινητοποίηση (24ωρη απεργία για τη ΔΟΕ και τρίωρη στάση εργασίας 11-2 μ.μ. με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης τρίωρης από τις ΕΛΜΕ για την ΟΛΜΕ) και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 15.00 έξω από τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL