Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ευρωπαϊκά πτυχία από ελληνικά πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκά πτυχία από ελληνικά πανεπιστήμια

Την ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω των συνεργειών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ανέδειξαν οι πρυτάνεις στη διάρκεια της συνόδου τους, παρουσία του υπουργού Παιδείας. Με στόχο την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών και διδασκόντων από το εξωτερικό, το πλάνο διεθνοποίησης των ΑΕΙ προβλέπει τη δυνατότητα σύμπραξης πανεπιστημίων από διαφορετικές χώρες με κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα απονομής κοινών πτυχίων.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση, κάνοντας λόγο για “συνέργειες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν θέση στον νέο χάρτη των ΑΕΙ που διαγράφεται στην Ευρώπη”. Για να επιτευχθεί αυτό, οι πρυτάνεις ζήτησαν να αρθούν τα θεσμικά εμπόδια που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, αλλά και την πρόσληψη με ανοιχτές διαδικασίες διεθνούς επιστημονικού δυναμικού, με τον υπουργό Παιδείας να δεσμεύεται για την κατάθεση σχετικής ρύθμισης το επόμενο διάστημα στη Βουλή, που θα επιτρέπει τις συνέργειες των ελληνικών πανεπιστημίων με τα ευρωπαϊκά.

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα μέσω των συνεργειών ΑΕΙ - ΤΕΙ, ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης των περιφερειακών πανεπιστημίων ώστε “να συμβαδίζουν με την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη και να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές των τοπικών κοινωνιών”.

Επιδότηση μεταπτυχιακών

Την επιδότηση ύψους 10.000 ευρώ για μεταπτυχιακά προγράμματα που είτε είναι δωρεάν, είτε έχουν πολύ χαμηλά δίδακτρα ανακοίνωσε στους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας. Συνολικά, το ποσό θα δοθεί για 272 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, από τα οποία τα 244 είναι δωρεάν, τα τρία έχουν δίδακτρα κάτω των 500 ευρώ ετησίως και τα 25 έχουν δίδακτρα κάτω των 1.000 ευρώ ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL