Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ποιος φοβάται τη μόρφωση στα σχολεία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος φοβάται τη μόρφωση στα σχολεία;

Ψέμα πρώτο. Για λίγες ώρες χθες στη Βέροια κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο στοχοποιημένος από ακροδεξιούς κύκλους και τη Χρυσή Αυγή καθηγητής του 4ου Λυκείου Δημήτρης Ταχματζίδης καλείται σε ΕΔΕ από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Ψέμα δεύτερο. Ότι ο καθηγητής απείλησε και εξύβρισε τους μαθητές με φόντο τις εθνικιστικές καταλήψεις που πραγματοποιούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αλήθεια πρώτη. Με αφορμή δημοσιεύματα και μετά από επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση, το υπ. Παιδείας γνωστοποίησε ότι ουδέποτε διατάχθηκε κανενός είδους διοικητική έρευνα σε βάρος του καθηγητή.

Αλήθεια δεύτερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος γονέας πρώην μαθητή του σχολείου (!) πήγε πράγματι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα, αποτελεί μέρος μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον του Δημήτρη Ταχματζίδη, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες η φωτογραφία και το όνομά του έχει φιγουράρει σε όλες τις ακροδεξιές ιστοσελίδες και στα social media ως του εκπαιδευτικού που τάσσεται κατά της “Μακεδονίας μας”. Ασφαλώς δεν λείπουν οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι προτροπές σε βία εις βάρος του. Αποκορύφωμα, η ανάρτηση του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, που έγραψε ότι “αυτός είναι που απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο πούλημα της Μακεδονίας μας”.

Αλήθεια τρίτη. Κάποιοι φοβούνται τη γνώση. Μιλώντας στην “Α” (27.11) ο Δημήτρης Ταχματζίδης ξεκαθάρισε ότι αυτό που είπε στους μαθητές στην πραγματικότητα είναι “να μιλήσουμε για τη Μακεδονία με τα σχολεία ανοιχτά, να συζητήσουμε ανοιχτά, να κάνουμε διάλογο. Να λύσουμε απορίες χωρίς φασαρίες και τραμπουκισμούς, να φέρουμε τα βιβλία μας. Θα μπορούσαμε ακόμα να διοργανώσουμε μια γιορτή, να προβάλουμε ντοκιμαντέρ και να συζητήσουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Αλλά με το σχολείο ανοιχτό. Η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η γνώση, όχι το λουκέτο στα σχολεία” μας είπε.

Αλήθεια τέταρτη. Εκπαιδευτικοί και γονείς που υπερασπίζονται τη γνώση και προσπαθούν να καλλιεργήσουν τις δημοκρατικές αξίες, μακριά από εθνικιστικά παραληρήματα, μπαίνουν πολύ συχνά στο στόχαστρο ακροδεξιών για να τους τρομοκρατήσουν και να σωπάσουν.

Όσο υπάρχουν πρωτοβουλίες μαθητών που λένε όχι στον φασισμό, όσο η εκπαιδευτική κοινότητα στέκεται εμπράκτως στο πλάι των στοχοποιημένων συναδέλφων τους, όσο υπάρχουν γονείς που δεν παρασύρονται από το διχαστικό δηλητήριο, τότε ναι, ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν θα καρποφορήσουν στα σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL