Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών των ΕΠΑΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών των ΕΠΑΛ

Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας. Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται ως απόρροια της μείωσης των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε έξι με στόχο να μπει ένα τέλος στον εξεταστικό φόρτο των μαθητών στα σχολεία.

Πέρα από την ενδιάμεση προφορική και πρακτική εξέταση, για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στη διάρκεια του τετραμήνου θα διενεργούνται και ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

* Γραπτές δοκιμασίες σύντομης διάρκειας που αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξέτασης στο μάθημα της ημέρας και πραγματοποιούνται χωρίς προειδοποίηση πάνω στην ύλη του μαθήματος της ημέρας. Τα θέματα μπορεί να βασίζονται σε σχετικά παραδείγματα που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και στις οδηγίες του ΙΕΠ. Ο αριθμός των γραπτών δοκιμασιών εντός κάθε τετραμήνου εναπόκειται στην κρίση της/του εκπαιδευτικού.

* Γραπτές ωριαίες δοκιμασίες επαναληπτικού χαρακτήρα οι οποίες καλύπτουν μία σειρά διδαγμένων κεφαλαίων/ενοτήτων και διεξάγονται ύστερα από βραχείας διάρκειας προειδοποίηση. Δεν πρέπει να διεξάγονται περισσότερες από μια γραπτές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και οπωσδήποτε όχι περισσότερες από τρεις κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος για το ίδιο τμήμα.

* Για τα «γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα κατά τη διάρκεια του Α' τετραμήνου πραγματοποιείται υποχρεωτικά μία γραπτή δοκιμασία επαναληπτικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση που υφίσταται αντικειμενικό πρόβλημα, η εν λόγω υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία που αφορά στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα δύναται να πραγματοποιηθεί στο Β' τετράμηνο.

Για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στη διάρκεια των τετραμήνων στους κλάδους που έχουν χαρακτηριστεί ως γραπτώς εξεταζόμενα ή μη εξεταζόμενα κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις, οι εκπαιδευτικοί συνεκτιμούν:

* Τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

* Την επιμέλεια και το ενδιαφέρον για το μάθημα.

* Τις εργασίες που εκπονούνται στο σπίτι ή στο σχολείο.

* Την επίδοση στις ενδιάμεσες γραπτές, πρακτικές και προφορικές δοκιμασίες.

* Τις δημιουργικές εργασίες των μαθητών/-τριών, σε προαιρετική βάση.

* Τον φάκελο εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων, όπου αυτός τηρείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL