Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Φρούτα, λαχανικά και γάλα για 150.000 μαθητές δημοτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρούτα, λαχανικά και γάλα για 150.000 μαθητές δημοτικών

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  σε συνεργασία με το υπουργείο  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υλοποιούν δύο προγράμματα διατροφής και διατροφικής αξίας που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

► Πρόγραμμα  «Σχολικά Γεύματα» το οποίο απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας και υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.

Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί  και γίνεται σε συνεργασία  με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Τα προϊόντα είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

►  Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.

Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:

- Φρούτα – Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.

- Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.

Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνει καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνει καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL