Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: / Κώστας Γαβρόγλου: Οικονομική στήριξη στην προσχολική εκπαίδευση όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: / Κώστας Γαβρόγλου: Οικονομική στήριξη στην προσχολική εκπαίδευση όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν

«Ποτέ στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας δεν έχουμε δώσει τόσα χρήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα Νηπιαγωγεία όσα δίνουμε τώρα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. «Φέτος, από τους 325 στους 187 δήμους, πολύ περισσότερους από τους μισούς, καταφέραμε και έχουμε δίχρονη προσχολική εκπαίδευση» επισήμανε ο Κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι «του χρόνου θα έχουμε επιπρόσθετα άλλους 100 δήμους και τον τρίτο χρόνο θα ολοκληρωθεί και στους 325».

Ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 4,3 εκατ. ευρώ προκειμένου οι επιπλέον 100 δήμοι να οικοδομήσουν Νηπιαγωγεία. Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη σημασία του μέτρου της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται πλέον ώστε πολλά μικρότερα σε ηλικία παιδιά να πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού μειώνεται ο αριθμός των τετράχρονων παιδιών στους σταθμούς αυτούς.

Σε σχέση με την προσφυγή των ιδιοκτητών των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών εναντίον της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «δεν μπορεί η επιχειρηματικότητα να έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική των μικρών παιδιών να ενταχθούν σε ένα σύστημα που υπάρχει και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης».

«Οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους»

«Οι δήμοι διεκδίκησαν δικαιώματα και σήμερα δεν είναι σε θέση να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» παρατήρησε ο Κ. Γαβρόγλου σε σχέση με το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης, καθώς υπάρχει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που θα αυξηθεί στα 110 εκατ. ευρώ από το 2019.

Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «οι δήμοι δεν κάνουν έναν προγραμματισμό συντήρησης των κτηρίων», παρατηρώντας ότι λιγότεροι από 25 δήμοι έστειλαν προγραμματισμό για τα θέματα της εκπαίδευσης. Σε σχέση με τις συμβάσεις των καθαριστριών, ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή κάνουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του κλάδου που εμείς θεωρούμε ένα οργανικό κομμάτι της καθημερινότητας των σχολείων. Αυτό σημαίνει καλύτερες συμβάσεις και υψηλότερο μισθό».

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL