Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Γνωριμία με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και την Άλκη Ζέη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γνωριμία με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και την Άλκη Ζέη

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο έργο των πρωτοπόρων εκπαιδευτικών την περίοδο του Μεσοπολέμου, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, αλλά και στο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη συνδιοργανώνουν η παιδαγωγική ομάδα Το Σκασιαρχείο με την Περιφέρεια Αττικής, τον κινηματογράφο Τριανόν και το παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη των εκδόσεων Εκάτη, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο, στις 4 μ.μ., με την προβολή της ταινίας “Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης” (2017) για την πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της Άλκης Ζέη, παρουσία της σκηνοθέτιδας Μαργαρίτας Μαντά στον κινηματογράφο Τριανόν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα “Η παιδαγωγική κίνηση ιδεών γύρω από το Πεδίο του Άρεως στον Μεσοπόλεμο και στα χρόνια της Αντίστασης”.

“Η ανάμειξη πολλών ανθρώπων από διαφορετικές γενιές που συνυπάρχουν στην ιδέα της πρόσληψης ενός φιλμ, το οποίο αφορά την παιδική ηλικία μιας συγγραφέως και επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε ιστορία την ιδέα των παιδαγωγικών ιδεών αποδεικνύει τη μη γραμμικότητα του ιστορικού συνεχούς. Στόχος μας να αποκτήσουμε κάποτε παιδαγωγικές ιδέες άφοβες. Ιδέες που δεν θα επανέρχονται απλά ως αναβίωση του παρελθόντος, αλλά ως διάλογος με το παρόν” δηλώνει στην “Α” ο εκπαιδευτικός Μπάμπης Μπαλτάς από την ομάδα Το Σκασιαρχείο.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας με τη μορφή υπαίθριας διδασκαλίας στα μέρη όπου έδρασαν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία τους. Θα προηγηθεί συζήτηση γύρω από τα βιβλία των Αθηναίων παιδαγωγών, τις ιδέες τους και τη στράτευσή τους στην πολιτική, στις 12 μ., στο Παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη (Πλατεία Βικτωρίας).

“Το κέντρο της Αθήνας ήταν ένας χώρος διακίνησης ριζοσπαστικών παιδαγωγικών ιδεών. Ένας χώρος όπου άνθισαν σχολεία όπως το 35ο Αθηνών στα Εξάρχεια, η Σχολή Αηδονοπούλου (πολύ κοντά στις ιδέες του Φρενέ), η Σχολή Μπερζάν, η Σχολή Απόρων Παίδων του Παρνασσού στην Κάνιγγος, ακόμη και το υπαίθριο σχολείο στο Πεδίο του Άρεως” εξηγεί ο Μπάμπης Μπαλτάς.

Βασικός στόχος, όπως αναφέρει, είναι “να ακουστούν ξανά τα ονόματα των εκπαιδευτικών που πρωτοστάτησαν στο κέντρο της Αθήνας, οργάνωσαν την Κοινωνική Αλληλεγγύη, όπως ο Δημήτρης Γληνός, φρόντιζαν για την τροφή των παιδιών στα χρόνια της Αντίστασης, εφάρμοσαν νέες παιδαγωγικές μεθόδους στα σχολεία. Την ίδια ώρα, ερχόμαστε σε επαφή με την αξία της υπαίθριας διδασκαλίας και της απο-σχολειοποίησης -παρά το γεγονός ότι το κέντρο είναι γεμάτο με δημόσια συγκρουσιακά νοήματα-, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε τη σχέση του χώρου με τη χρονική εμπειρία των βιβλίων, της λογοτεχνίας, της μουσικής και του θεάτρου, κάνοντας έτσι πιο οικείο και λιγότερο αποξενωτικό τον δημόσιο χώρο”.

Ο περίπατος ολοκληρώνεται την Κυριακή το απόγευμα με την επίσκεψη στο σπίτι της ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους, σπίτι που παραχώρησε ο δάσκαλος Παναγής Δημητράτος στην ΕΠΟΝ για την πρώτη συνάντηση των νεολαιών. Ήταν ο πρώτος δάσκαλος του 35ου Δημοτικού Σχολείου για τον οποίο έγινε το λογοκριμένο αναγνωστικό «Οι φιλίες των παιδιών» (2014) ως αφιέρωμα στη μνήμη του. Εκτελέστηκε από τους ναζί τον Απρίλιο του 1944.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL