Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα σε Χίο και Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα σε Χίο και Λέσβο

Γονείς στέλνουν εξώδικο και τάσσονται κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στη Χίο. Η ΕΛΜΕ Λέσβου προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο “λαθρομετανάστες” στα σχολεία. Κι όμως! Σε πείσμα όλων εκείνων που επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον σπόρο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στα σχολεία, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στα δύο νησιά, με την εκπαιδευτική κοινότητα να είναι πανέτοιμη για την έναρξη των μαθημάτων.

Πέντε σχολεία στη Χίο και δύο σχολεία στη Λέσβο υποδέχθηκαν χθες τα προσφυγόπουλα, όπου έχουν ιδρυθεί Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται τις απογευματινές, ώρες από τις 14.00 έως τις 18.00, με στόχο τα παιδιά να ενταχθούν, σε πρώτη φάση, σε συνθήκες σχολικής ζωής και σχολικού περιβάλλοντος. Στη Μυτιλήνη, μάλιστα, περίπου 80-90 παιδιά φοιτούν ήδη στο πρωινό πρόγραμμα σε τμήματα υποδοχής, όπως συμβαίνει και σε σχολικές μονάδες της Χίου.

Στη Χίο ο Δημήτρης Βίτσας

Στη Χίο μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα. Η συνεδρίαση έρχεται στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκε από εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς στο εξώδικο που απέστειλαν 1.130 γονείς, με το οποίο τάσσονταν κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Το εξώδικο, όπως καταγγέλλεται, ήταν κατευθυνόμενο από την αυτοαποκαλούμενη «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα», γνωστή στο νησί για την ξενοφοβική της ρητορική και πρακτική.

“Είμαι πολύ περήφανη για τους 25 δασκάλους του σχολείου όπου υπηρετώ! Είμαι πολύ περήφανη για τους συναδέλφους του 2ου, του 4ου, του 11ου και του Δ.Σ. Κάμπου! Είμαι πολύ περήφανη για τους γονείς που στέκονται δίπλα μας και είναι έτοιμοι και αυτοί να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα” είχε γράψει πριν λίγες ημέρες σε δημόσια επιστολή της η Κατερίνα Κώττη, διευθύντρια του 5ου Δ.Σ. Χίου. “Όχι, λοιπόν, 1.130 γονείς και κηδεμόνες που υπογράφετε τα εξώδικα! Όχι, δεν μας τρομοκρατείτε! Όχι, δεν σας φοβόμαστε! Όχι, δεν συμμετέχουμε στα ρατσιστικά και ξενοφοβικά σας παιχνίδια” σημείωσε, τονίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πάντα την αγκαλιά τους ανοιχτή, αλλά και το βλέμμα τους καθαρό ώστε να αντικρίζουν όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως, στα μάτια... Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο η ΕΛΜΕ Χίου (σε αντίθεση με την ΕΛΜΕ Λέσβου που προκρίνει τον ρατσισμό...) όσο και τοπικοί φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL