Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
«Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου "λαθρομετανάστης" προκαλεί αλγεινή εντύπωση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου "λαθρομετανάστης" προκαλεί αλγεινή εντύπωση»

«Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση», σχολιάζει το υπουργείο Παδείας αναφορικά με την απόφαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης στη Λέσβο για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Σύμφωνα με το υπουργείο «μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου "λαθρομετανάστης" από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού».

Παράλληλα, το υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δε θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση» και υπενθυμίζει «στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της ΝΔ, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου "λαθρομετανάστης", προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού». 

Τέλος, το υπουργείο Παιδείς σημειώνει ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας για το εν λόγω περιστατικό. «Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη ΔΕΘ».

Αντιδράσεις για την απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της προσκείμενης στη συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου) να προκρίνει τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου, μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ ο Γιάννης Συκάς από το ΠΑΜΕ δήλωσε: «Εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή και καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν». Ο κ. Συκάς με τη δήλωση του κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση της ΕΛΜΕ αλλά και τους ίδιους τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ρατσιστικές εκφράσεις».

Ανάλογη και η αντίδραση της Έφης Γκίκα από την παράταξη «Αγωνιστική Παρέμβαση». Όπως είπε, στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, «διασύρεται τόσο το σωματείο, όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. «Η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για την μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» είπε η κ. Έφη Γκίκα.

Απούσα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η Μαρία Περδικούρη της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας», που όμως έσπευσε να δηλώσει «λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική , εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση».

«Δόκιμος ο όρος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου κ. Βαρελτζή, «πρόσφυγας είναι αυτός που βρίσκεται στην πρώτη χώρα μετακίνησης. Μετανάστης αυτός που είναι νόμιμος με όλα τα έγγραφα. Παράτυπος μετανάστης είναι αυτός που έχει προχωρήσει τη διαδικασία και έχει εκκρεμότητες. Τέλος παράνομος μετανάστης είναι ο λαθρομετανάστης». 

Την άποψη του υπεραμύνθηκε ο ίδιος και χθες με δημόσιες δηλώσεις του στον «Real FM» «είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι. Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα, θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι, και όχι όπως επιθυμούν μερικοί».

Παράλληλα, με άλλη ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος υποστήριξε πως «ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι υβριστικός, κατάντησε να θεωρείται έτσι από μια λαθρο-κουλτούρα πολιτικής ορθότητας».

Τέλος ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μιχάλη Δήσσο, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση δεν είναι εις βάρος των μεταναστών, απλά δεν μπορεί να κατηγορείται όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης».

Σε ερώτηση για το αν είναι ηθικό να αποκαλείς έναν πρόσφυγα με τον πολύ αρνητικά φορτισμένα όρο λαθρομετανάστη και πολύ περισσότερο έναν μαθητή πρόσφυγα, απάντησε ότι «ό όρος "λαθρομετανάστης" είναι δόκιμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL