Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το πόρισμα για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το πόρισμα για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε το πόρισμα της επιτροπής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Πρόκειται τη δωδεκαμελή Επιτροπή Μελέτης Ζητημάτων της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και Ειρήνης, που συγκροτήθηκε με σκοπό να καταγραφούν και να μελετηθούν τα προβλήματα των ιδρυμάτων (παραβατικότητα, ναρκωτικά, κατειλημμένοι χώροι) και να προταθούν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου υπευθύνων σε κάθε ίδρυμα, αποτελούμενο από πρυτάνεις, ακαδημαϊκούς, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές αλλά και εκπροσώπους των φοιτητών, ώστε να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση τα φαινόμενα παραβατικότητας/βίας, ενώ για την τέλεση κακουργημάτων ή σοβαρών εγκλημάτων θα μπορούν αυτεπάγγελτα να επεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να τίθεται θέμα ασύλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχική αντίληψη της Ν.Δ.

Οι σφοδρές αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Ν.Δ., η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ιδεοληψία, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτο και επικίνδυνο το πόρισμα”. Αιχμή, η διαχείριση των καταλήψεων από τα ιδρύματα (συγκρότηση μόνιμης επιτροπής διαπραγμάτευσης, παραχώρηση χώρων δημιουργικής απασχόλησης στους φοιτητές κ.ά.) αλλά και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών μέσα στους χώρους των ΑΕΙ (συνεργασία με την αστυνομία και εξειδικευμένους φορείς, street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης των φοιτητών, ένταξη του μαθήματος των εξαρτήσεων σε προγράμματα σπουδών κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τις εν λόγω αντιδράσεις στην αυταρχική αντίληψη της Ν.Δ. για τη δημόσια εκπαίδευση. «Τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας» τονίζει η Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομοκρατία που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση στο φαινόμενο της παραβατικότητας, αλλά εκφράζει τις ιδεοληψίες της Ν.Δ. για το ζήτημα. «Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής» σημειώνει.

Ιδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι επικρίσεις των τομεαρχών της Ν.Δ. για το πόρισμα Νίκης Κεραμέως και Μάξιμου Χαρακόπουλου. «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους» έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης» αναφέρει η ΟΝΝΕΔ. Αν και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στηρίχθηκαν σε ενημερωτικά σημειώματα των πρυτανικών αρχών και σε στοιχεία της αστυνομίας, η ΔΑΠ κάνει λόγο για “έκθεση ιδεών”, στην οποία δεν υπάρχει καμία “αναφορά στην καταστολή ενός εγκλήματος που τελείται εντός του ακαδημαϊκού χώρου”, χαρακτηρίζοντας "άσχετους" τους συντάκτες του πορίσματος και "τυφλά ιδεοληπτικούς".

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Το πόρισμα δεν είναι άσκηση επί χάρτου

Αδιάβαστη χαρακτηρίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την ΟΝΝΕΔ, σημειώνοντας ότι “το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου δεν αποτελεί ακόμη μία άσκηση επί χάρτου”. “Η ΟΝΝΕΔ”, αναφέρει, “έχοντας παραλείψει να διαβάσει το εν λόγω πόρισμα, είναι φυσικό να μην κατανοεί ότι αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και συντεταγμένα μια σειρά ζητημάτων εντός του πανεπιστημιακού χώρου, με έμφαση στην πρόληψη, σεβόμενο στο ακέραιο τόσο τον θεσμό του ασύλου, όσο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το πόρισμα επιδιώκει να εμπλέξει όλους τους ενεργούς φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των πανεπιστημίων, με σκοπό να αναζωογονήσει τον διάλογο στο εσωτερικό τους”.

Για άγνοια της κατάστασης έκανε λόγο μέσω Τwitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται “εκτός πραγματικότητας”. Από τη μεριά του, το Ποτάμι, διά στόματος Γιώργου Μαυρωτά, προτείνει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση και κατεύθυνση αναφορικά με τους τρόπους συνεργασίας πρυτανικών αρχών Εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, σημειώνοντας ότι το πόρισμα περιλαμβάνει “χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια”, ειδικά στις περιπτώσεις που τα πράγματα “ζορίζουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL